„Domnul profesor Rafila mi-a spus că în acest moment consideră că i-ar fi imposibil să se angreneze într-un proiect concret politic pentru că domnia sa consideră că nu ar trebui să fie alegeri în luna septembrie, să este mult prea periculos pentru sănătatea publică” a declarat duminică Victor Ponta. Alexandru Rafila a declarat vineri că unul dintre motivele foarte serioase pentru care a declinat oferta este că ne aflăm într-o perioadă dificilă şi că expertiza sa este mai degrabă utilă în zona sănătăţii publice, decât în administraţia locală.
„Noi chiar vrem să aducem oameni care chiar vor să facă ceva pentru Bucureşti, pentru comunitatea în care locuiesc şi cu cât mai mulţi oameni pe care îi convingem să creadă, să aibă curaj, cu atât mai bine. Nu vă ascund faptul, nu am ascuns de altfel, cu domnul profesor Rafila am discutat şi eu, şi Robert (Negoiţă – n.r.) mult despre aceste proiecte şi pornisem de la ideea unui vaccin împotriva lipsei de competenţă a administraţiei locale şi un vaccin împotriva politizării. Domnul profesor Rafila mi-a spus alaltăieri că în acest moment consideră că i-ar fi imposibil să se angreneze într-un proiect concret politic pentru că domnia sa consideră că nu ar trebui să fie alegeri în luna septembrie, că este mult prea periculos pentru sănătatea publică, că administraţia centrală din România este mult prea nepregătită la şase luni după începerea pandemiei pentru a garanta tuturor siguranţa campaniei electorale şi a momentului votului”, a susţinut Victor Ponta duminică, într-o conferinţă de presă.
Ponta a mărturisit că are „inima strânsă legată de campanie” şi că nu îşi doreşte să îşi pună pericol familia sau pe acei alegători care ar vrea să discute cu el.
„Ne pregătim de alegeri, nu fugim de pe câmpul de luptă, dar recunosc că înţeleg orice medic care vine şi spune «Aveţi mare grijă cu campania electorală şi cu alegerile ca nu cumva să faceţi mai rău, ca nu cumva oamenii politici de fapt să mărească pericolul pentru noi ca societate, din calculele astea politice»” a adăugat liderul Pro România.
Reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că a declinat propunerea partidului Pro România de a candida la alegerile locale pentru postul de primar general al Capitalei. Rafila spune că expertiza sa în domeniul medical, în această perioadă de pandemie cauzată de coronavirus, este „mai degrabă utilă” în zona de sănătate publică, decât în administraţie.
Alexandru Rafila a declarat că a primit o ofertă din partea partidului Pro România de a candida la Primăria Capitalei, chiar înainte de a pleca în concediu, însă a declinat această propunere.
„Este adevărat că înainte de a pleca în vacanţă am primit o ofertă din partea domnului Victor Ponta, preşedintele partidului Pro România ca să reprezint, să mă sprijine pentru fotoliul de primar al Capitalei. Vă daţi seama că asta e o propunere pe care trebuie să o diger, de aceea nu poţi să răspunzi pe moment nici da, nici nu. Eu m-am întors în urmă cu două zile în ţară şi i-am comunicat că declin această propunere, deci nu candidez la Primăria Capitalei”, a declarat Rafila la Digi 24.
Reprezentantul României la OMS a explicat şi care a fost motivul refuzului său.
„Unul dintre motivele foarte serioase este că ne aflăm într-o perioadă dificilă şi cred că expertiza mea este mai degrabă utilă în zona aceasta a sănătăţii publice, decât în administraţia locală şi cred că este decizia corectă pe care am luat-o în acest moment”, a mai declarat Rafila.
De asemenea, Rafila este de părere că alegerile locale pot avea loc în luna septembrie, aşa cum a fost stabilit, însă numai în condiţiile în care în România infectările cu coronavirus vor fi ţinute sub control şi dacă populaţia va respecta toate recomandările.
„Dacă noi reuşim până în luna septembrie, la jumătatea lunii septembrie, să ţinem lucrurile acestea sub control, să reducem numărul de cazuri, să scădem acea rată de transmitere sub 1 ca să existe o scădere sustenabilă, sigur, alegerile pot avea loc fără niciun fel de problemă cu nişte măsuri a de protecţie a celor care sunt în secţiile de vot. Gândiţi-vă că discutăm de peste 200.000 de persoane care sunt în secţiile respective. Înţeleg că sunt peste 18.000 de secţii de vot, iar dacă punem o medie de 10 persoane, cred că ducem undeva spre 200.000. Şi accesul alegătorilor poate fi şi el controlat încât să evite aglomeraţia”, a declarat Alexandru Rafila la Digi 24, vineri seara.