Peste 400 de angajaţi Oltchim protestează marţi dimineaţă pe platforma chimică. Oamenii sunt nemulţumiţi că nici până acum nu şi-au primit salariile restante.
Liderul de sindicat al Oltchim, Mihai Diculoiu, a fost împins de câţiva salariaţi care protestează, marţi, în faţa pavilionului administrativ al combinatului, acesta părăsind zona, iar oamenii i-au reproşat că nu îi mai reprezintă şi a contribuit la situaţia economico-financiară actuală a unităţii, potrivit Mediafax.
„Unde sunt banii noştri de cotizaţii? Pleacă de aici, tu nu ne mai reprezinţi, nu mai eşti şeful sindicatului, ne-ai păcălit tot timpul! Unde erai când se întâmpla ce s-a întâmplat în combinat? Acum vii tu să ne ajuţi?”, i-a reproşat un protestatar lui Diculoiu.
La protest au sosit şi două autocare cu muncitori de la Divizia Petrochmica Bradu, de la Piteşti, unitate subordonată combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea, însoţiţi de liderul lor sindical Marian Dumitru, astfel că numărul protestarilor depăşeşte 500 de persoane.
„Au venit şi cei de la Piteşti, suntem disperaţi şi ei şi noi. Cerem demisia managerului general Mihai Bălan şi cerem şi demisia lui Victor Ponta pentru că nu ne ajută şi nu ne explică ce se întâmplă. Am auzit că FMI vrea să închidă combinatul şi să ne lase pe drumuri”, a spus un alt protestatar.
La un moment dat, în mijlocul angajaţilor a venit directorul Oltchim, Mihai Bălan, care le-a cerut sindicaliştilor, la portavoce, să renunţe la proteste, spunându-le că important în acest moment este că unitatea să revină la capacitatea de producţie pentru a putea reîncepe producţia, iar protestele ar putea influenţa negativ acest proces. El a fost însă huiduit de salariaţi.
Aproximativ 400 de salariaţi de la Oltchim au reluat protestele, marţi, în faţa pavilionului administrativ, cerând să le fie plătite salariile restante pentru lunile septembrie şi octombrie şi ca premierul Victor Ponta să vină să le explice de ce Guvernul nu şi-a onorat promisiunile.
Conducerea combinatului a anunţat, luni, că angajaţii de la Oltchim Râmnicu Vâlcea vor primi avansul pentru luna septembrie până în 15 noiembrie, iar lichidarea până în 27 noiembrie, însă această veste nu i-a mulţumit pe oameni.
Potrivit liderului interimar de sindicat Corneliu Cernev, în urma protestului spontan de luni la care au participat 400 de angajaţi, a avut loc o şedinţă a conducerii combinatului cu reprezentanţi ai sindicatului şi ai salariaţilor, la care a participat şi preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Câlea, prefectul Mircea Nadolu şi senatorul PSD Laurenţiu Coca.
La încheierea şedinţei, la ieşirea din pavilionul administrativ al Combinatului Oltchim, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Câlea, prefectul Mircea Nadolu şi senatorul social-democrat Laurenţiu Coca au fost huiduiţi de protestatari, care i-au acuzat că nu şi-au onorat promisiunile faţă de salariaţi şi faţă de companie.
Aproximativ 400 de angajaţi de la Oltchim Râmnicu Vâlcea pau protestat, luni, în faţa pavilionului administrativ, pentru că nu şi-au primit salariile pentru lunile septembrie şi octombrie. La un moment dat, între muncitori a avut loc o altercaţiea, după ce un salariat a cerut cu prioritate bani pentru repornirea combinatului, colegii acestuia sărind pe el şi spunând că ei vor să-şi primească salariile restante.
Salariaţii au strigat „Hoţii” şi au cerut ca premierul Victor Ponta să vină la Râmnicu Vâlcea pentru a-i lămuri cu privire la situaţia combinatului Oltchim. Protestele angajaţilor de la Oltchim au început la sfârşitul lunii august, după oprirea producţiei combinatului, din cauza unor datorii de peste 500 de milioane de euro. Oamenii cereau să le fie achitate salariile restante, dar şi fonduri pentru reluarea producţiei.
Producţia la combinatul Oltchim a fost reluată, la începutul lunii octombrie, la instalaţia de electroliză cu membrană, reprezentanţii companiei spunând atunci că urmează să fie repusă în funcţiune şi electroliza cu catoni de mercur.
În 2 noiembrie, ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, afirma că deocamdată funcţionează 25-30 la sută din combinatul Oltchim, adică lucrează aproximativ 800 de muncitori dintr-un total de circa 2.600, urmând ca în săptămânile viitoare să se ajungă la o capacitate de 60 la sută.
Încercarea de privatizare a Oltchim a eşuat, întrucât Dan Diaconescu, care a câştigat licitaţia pentru pachetul de acţiuni deţinut de stat, nu a plătit suma de 45 milioane euro pentru titluri.
FMI nu este de acord ca Guvernul să dea combinatului un ajutor de 20 de milioane de euro, deoarece banii riscă să fie pierduţi. Reprezentanţii Fondului nu sunt convinşi că Oltchim are şanse de redresare sub tutela statului. În plus, FMI vrea lichidarea combinatului dacă şi următoarea încercare de privatizare a Oltchim eşuează.