Epidemiologul a comparat situaţia ţării noastre cu situaţia altor ţări, subliniind faptul că în toate ţările a crescut morbiditatea.
„Este o creştere semnificativă a morbiditatii. Aceste ţări nu au avut goluri legislative, este vorba de o creştere cvasinormală a cazurilor de mortalitate. Au fost peste 1000 de cazuri identificate prin rata de pozitivitate a testelor. 56% sunt făcute la solicitare. În momentul de faţă, aceste focare cu cumul de cazuri au ajuns la o fază de platou. Din zona de mijloc am ajuns pe primul loc sub aspectul numarului de cazuri noi înregistrate”, a precizat Geza Molnar.
Reputatul epidemiolog este de părere că, dacă procesul epidemiologic va avea o evoluţie normală, în amximum trei săptămâni vom asista la o scădere semnificativă a numărului de infectări.
„Pe baza unei evoluţii normale a unui proces epidemiologic, în vreo două, trei săptămâni trebuie să urmeze o scădere. Va trebui să trăim cu acest virus care prin morbiditate va sancţiona de fiecare data în lipsa unor măsuri de prudenţă individuală”, completează specialistul.
Referitor la carantinare şi izolare, epidemiologul a precizat că aceste măsuri nu-i inspiră încredere şi că afectează populaţia din punct de vedere psihic şi emoţional. Mai mult decât atât, el consideră că astfel se lasă loc pentru manevre şi abuzuri.
„Jocul carantinării nu îmi inspiră nicio încredere. Afecteaza populaţia din punct de vedere psihic, emoţional. Din cele 8 criterii pentru carantinare zonală sau judeţeană, şase sunt subiective şi neprofesionale. Nu trebuia să luăm modelul suedez. Închiderea pe baza acestor criterii este foarte greu de implementat cât şi de suportat şi lasă o posibilitate de manevră pentru abuzuri”, mai adaugă reputatul epidemiolog.