”Ştim că obezitatea sporeşte riscul unor boli grave şi al morţii din cauza (noului) coronavirus. Era, aşadar, vital să luăm măsuri pentru a ameliora sănătatea naţiunii noastre şi a proteja NHS (sistemul public de sănătate)”, subliniază ministrul britanic al Sănătăţii Matt Hancock.
Un studiu realizat de agenţia sanitară britanică şi prezentat în weekend arată că persoanele obeze prezintă un risc cu 40% mai mare de a muri din cauza covid-19.
Campania – intitulată ”O sănătate mai bună” (”Better Health”) – prevede interzierea publicităţii la televiziune şi online a junk-food-ului până la ora 21.00, ”când copiii sunt mai susceptibili să fie expuşi”.
Restaurantele şi lanţurile de vânzare de mâncare pentru acasă cu peste 250 de angajaţi urmează să fie obligate să prezinte în mod public numărul de calorii din meniurile lor.
Supermarketurile urmează să fie obligate să pună capăt promoţiilor la produse alimentare de proastă calitate. Ele vor avea ”interdicţia de a plasa articole în amplasamente-cheie în magazine, de exemplu în faţa caselor de marcat sau la intrare”.
În afară de o extindere a filialelor NHS consacrate slăbirii, medicii generalişti urmează să fie încurajaţi să le prescrie prescrie pacienţilor exerciţii fizice.
”Slăbitul este dificil, dar prin câteva mici schimbări, putem cu toţii să ne simţim mai uşori şi mai sănătoşi”, insistă Boris Johnson.
Regatul Unit şi-a stabilit ca obiectiv să reducă la jumătate obezitatea infantilă până în 2030.
Un copil din trei este supraponderal sau obez la terminarea şcolii primare – adică în intervalul de vârstă de 10-11 ani.
În decurs de 30 de ani, nivelul obezităţii infantile s-a dublat în regat.
Aproape două treimi (63%) dintre adulţi depăşesc, la rândul lor, o greutate considerată sănătoasă – 36% sunt supraponderali, iar 28% sunt obezi, potrivit unor date guvernamentale.
Cotidianul The Gardian evaluează costul acestor măsuri la zece milioane de lire sterline (11 milioane de euro).