Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat că Agenţia Naţională a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) trebuie să devină mai operativă, respectiv să poată identifica conturile offshore şi proprietăţile imobiliare din străinătate ale infractorilor, deoarece „prea mulţi infractori condamnaţi au rămas cu banii la ei”.
Ministerul Justiţiei a anunţat marţi că Agenţia Naţională a Bunurilor Indisponibilizate a semnat un contract de finanţare privind implementarea proiectului cu titlul „Dezvoltarea sistemului informatic naţional integrat de evidenţă a creanţelor provenite din infracţiuni”.
Conform unui comunicat al MJ, proiectul urmează a fi implementat în parteneriat cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe o perioada de 30 de luni şi beneficiază de un buget total de aproximativ 4 milioane de lei.
Sistemul informatic naţional integrat ROARMIS (Romanian Assets Recovery and Management Integrated System) va furniza informaţii cu privire la diferite etape ale procesului de recuperare a creanţelor, începând cu primele faze de identificare şi urmărire a bunului, urmate de sechestrarea produselor infracţiunii şi până la implementarea procedurilor finale de executare a măsurilor de confiscare specială sau extinsă, repararea prejudiciilor, încheierea acordurilor internaţionale de împărţire a bunurilor rezultate din săvârşirea infracţiunilor.
ROARMIS va furniza acces direct instanţelor de judecată, incluzând Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unităţilor de parchet, Ministerului Afacerilor Interne (personal din poliţia judiciară), Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi Ministerului Justiţiei ca autoritate centrală pentru cooperare judiciară.
„Acest proiect va dezvolta capacitatea de lucru a ANABI şi va înlesni colaborarea cu parchetele şi instanţele pentru recuperarea produsului şi prejudiciilor provenite din infracţiuni. Agenţia a funcţionat bine până în prezent, dar intenţia mea este să îi dezvoltăm competenţele legale. Concret, să o facem şi mai operativă, în special în identificarea conturilor offshore şi proprietăţilor imobiliare din străinătate ale infractorilor. ANABI este în momentul de faţă o agenţie de valorificare a bunurilor recuperate de alte instituţii, cred că ar fi bine să devină şi o agenţie de căutare şi identificare proactivă a acestor bunuri. În alte cuvinte, cred că statul român ar trebui să îşi dezvolte capacitatea de identificare şi recuperare a bunurilor provenite din infracţiuni. Prea mulţi infractori condamnaţi au rămas cu banii la ei. Scopul este atins când infractorul este deposedat de tot ce a produs prin infracţiuni. Am instructat specialiştii din Ministerul Justiţiei să studieze modalităţile de a ridica această capacitate, inclusiv a ANABI, prin intervenţie legislativă. Sper ca şi şefii celor două Camere să citească scrisorile pe care le-am adresat şi să urgenteze aprobarea proiectelor pe care le avem în Parlament în această materie legislativă”, a declarat ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.