Într-un studiu publicat în revista americană PNAS, o echipă de la Institutul Japonez de Boli Infecțioase raportează că a secvențiat genomul de virusuri prelevate de la 148 dintre pasagerii și echipajul navei, care a fost pusă în carantină timp de 14 zile de către Autoritățile nipone, pe 3 februarie, în portul Yokohama, după ce un pasager de 80 de ani, debarcat în Hong Kong, fusese testat pozitiv pe 1 februarie.
În total au fost carantinaţi peste 3.600 de pasageri la bordul pachebotului, întreaga situaţie fiind urmărită cu mare atenţie în întreaga lume. La vremea respectivă, Japonia a fost aspru criticat că nu a reușit să evacueze mai devreme nava, în timp ce restul ţărilor vorbeau despre riscuri relative de repatriere a cetăţenilor lor.
Citeşte şi Medicul naţionalei Ucrainei a decedat de coronavirus, la vârsta de 48 de ani
În cele din urmă, aproximativ 700 din cele 3.711 de persoane aflate la bord s-a dovedit că au fost infectate cu coronavirus, dintre care șapte au murit. Studiul datelor extrase din acest mediu de contaminare închisă a dus la primele estimări ale mortalității coronavirusului (1,2%) și a proporției de persoane asimptomatice (18%). De asemenea, cercetările asupra situaţiei de pe Diamond Princess au servit la cel puțin treizeci de studii, potrivit site-ului web covid19primer.com.
Noua analiză genetică arată că toți virușii au împărtășit aceeași mutație, ceea ce sugerează că „răspândirea SARS-CoV-2 la bordul Princess Diamond a provenit dintr-un singur eveniment introductiv, înainte de începerea carantinei”. Contagierea au început probabil în timpul adunărilor mari de oameni din zonele comune ale vaporului, „unde pasagerii au dansat, au cântat, au mers la cumpărături și au participat la spectacole”.