Dragostea de părinte nu constă doar vorbe şi gesturi de alint. Îţi iubeşti copilul dacă îl înţelegi, dacă eşti dispus să accepţi încă din prima clipă că nu l-ai făcut pentru tine şi-l creşti în aşa fel încât să poată intra în viaţă pregătit. Din fericire, pentru cei mai mulţi părinţi, nici nu este greu să-şi arate dragostea necondiţionată pentru copiii lor. Pentru că aşa stă scris în “fişa genetică a postului”: suntem programaţi încă de la început să ne adorăm copiii. Când sunt bebeluşi, simplul gest al alăptatului sau al legănatului înseamnă iubire. Îi iubim, cu mângăieri, cu vorbe, cu cântece, cu gesturi. „Coduri” numai de noi şi ei ştiute spun mai mult decât orice cuvânt: un simplu semn cu ochiul sau o strângere de mână, un zambet.
Părinţii buni egal familie fericită
Nu vreau să insist asupra acestui punct; există statistici care spun că şi copiii din familii destrămate sau nefericite au totuşi sanse mari să devină părinţi minunaţi. Pentru că îşi doresc cu ardoare ca traumatismele din copilăria lor să nu fie în veci cunoscute şi de propriul lor copilaş. Totuşi, este adevărat şi că mulţi copii vor imita, în familiile pe care le vor întemeia la maturitate, comportamentul părinţilor lor. Dacă micuţul tău înţelege, respectă şi este de acord cu valorile pe care tu însăţi le ai în viaţă, le va îmbraţişa şi el, şi le va însuşi când va deveni adult.
Tu dai exemplul
Cea mai eficientă cale de a le impune un anume set de reguli de viaţă este exemplul propriu. Valorile nu vin din texte de manual, din concepte abstracte. Copilul învaţă ce este bine şi ce este rău cu mult înainte de a avea capacitatea să citească sau să discute despre aceasta. Şi din păcate nu-l poţi învăţa aceste lucruri aşa cum îl înveţi să vorbească engleza, să înoate sau să cânte la chitară. Sigur că-l poţi duce la concerte, ca să-i placă muzica, sau îi poţi citi povesti din care să afle ce este bine şi ce nu. Sau îl poţi indruma să le facă o bucurie copiilor sărăci dăruindu-le din jucăriile lui sau hăinuţe care i-au rămas mici. Toate acestea îi vor ajuta, dar cel mai bine învaţă dacă te vede pe tine făcând.
Citeşte continuarea pe Parinti.com.