Germania este una dintre ţările destul de permisive în aceste zile, însă de săptămâna viitoare, cei care se întorc din „ţinuturile de risc” trebuie obligatoriu să se testeze de coronavirus. Astfel, Germania este prima ţară care va face aceste teste obligatorii.
Potrivit unei analize Deutsche Welle, Suedia şi Grecia nu au introdus restricţii pentru cetăţenii UE care vor să viziteze aceste ţări. Letonia cere turiştilor care sosesc din Belgia să stea 14 zile în carantină. Belgia, la rândul ei, a calificat Letonia drept „ţinut de risc portocaliu”. Carantina este recomandată dar nu este obligatorie. În schimb, sosirea în Belgia a turiştilor din anumite regiuni ale Spaniei şi Portugaliei este strict interzisă. Lista restricţiilor de călătorie este foarte lungă. Fiecare stat al UE a decis reguli şi definiţii proprii. Unele ţări cer un formular pentru a putea urmări contactele, altele preferă un anunţ online înaintea începerii călătoriei. Unele guverne permit accesul în ţară dacă există un test corona negativ făcut în statul de origine al turistului.
Deruta este provocată şi de faptul că nu există o definiţie unitară la nivelul UE a termenului „ţinut de risc”. În Germania, Institutul Robert Koch stabileşte care sunt aceste ţinuturi. În prezent, institutul german apreciază că, din UE, doar Luxemburgul intră în această categorie. Nordul Spaniei, în schimb, nu este inclus pe listă, iar turiştii de acolo nu vor trebui să se supună testării obligatorii menţionate mai sus. Cei din Luxemburg, în schimb, da. Numeroase state apreciază între timp unele regiuni ale României şi Bulgariei ca pe nişte focare de corona şi au restricţionat călătoriile corespunzător.
O supraveghere la nivel european a infectărilor, care permite înţelegerea includerii unor teritorii între „ţinuturile de risc”, încearcă să elaboreze „Agenţia Europeană pentru Controlul Epidemiilor” (ECDC) din Stockholm. Această instituţie culege date din toate statele membre şi publică zilnic o hartă cu regiuni şi rate de infectare. Harta actuală indică faptul că, potrivit ECDC, cele mai multe infectări se înregistrează în Nordul Spaniei, Lisabona, Flandra (Anvers), Luxemburg, Suedia, precum şi în părţi ale României şi Bulgariei. Germania, Italia, Franţa, Ţările Baltice şi Grecia se află de 14 zile sub limita de 20 de noi îmbolnăviri la suta de mii de locuitori. Acesta este etalonul fixat de ECDC, dar nici el nu este aplicat la modul unitar. În unele ţări se înregistrează 16 noi îmbolnăviri la suta de mii de locuitori, în altele 50 (cum este în prezent cazul Germaniei).
Din seria de închidere a graniţelor în lunile martie, aprilie şi mai, statele UE au înţeles că trebuie să acţioneze regional în eventualitatea unui al doilea val de infectări. În consecinţă, ministrul federal de Interne, Horst Seehofer, a anunţat luni, la Berlin, că nu vor exista noi închideri ale frontierelor sau controale vamale mai severe. „Am avut uriaşe probleme politice”, a declarat Seehofer. Şi pe acestea vrea să le evite în eventualitatea unui al doilea val. Experţii în domeniu susţin că nu călătoriile în sine sunt o problemă, ci comportamentul turiştilor în ţara-ţintă şi acasă.
Citeşte şi Tragedie naţională! Ministrul a murit la vârsta de 53 de ani după ce a fost diagnosticat cu COVID-19
Reglementările statelor UE privind călătoriile în afara spaţiului comunitar nu sunt nici ele unitare. Numeroase state permit accesul turiştilor din ţări cum ar fi Canada, Australia, Uruguay sau Thailanda. Ungaria, Polonia, Belgia şi Letonia îl interzic. Portugalia permite condiţionat accesul în ţară a celor care sosesc din Brazilia sau SUA.
UE este departe de reglementări unitare în vreme de pandemie. Comisia Europeană nu poate decât să coordoneze un pic măsurile şi să dispună strângerea de date. Statele membre sunt în continuare singure responsabile pentru protecţia sănătăţii şi regulile de trecere a frontierei. Din două în două săptămâni se reuneşte la Bruxelles o comisie pentru consfătuiri privind, de exemplu, relaxarea restricţiilor de călătorie în SUA, Rusia sau China. În viitorul apropiat nu există speranţa normalizării situaţiei, afirmă un funcţionar UE. „Atâta timp cât afară există virusul, aproape totul rămâne ermetic închis”.
Conform noilor prevederi, începând cu data de 27 iulie a.c., ora 00:00, accesul cetățenilor români și ai statelor membre UE provenind din România cu destinația Republica Austria este permis dacă dețin un test molecular negativ pentru SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, atestat printr-un certificat în limba germană sau engleză. În lipsa acestuia, persoanele respective și cei cu care locuiesc împreună sunt obligați să se supună timp de 10 zile unei izolări la domiciliu sau într-o locație adecvată, imediat după intrarea în Republica Austria, ale cărei costuri trebuie suportate de către persoana în cauză. Dacă un test biologic molecular pentru SARS-CoV-2 efectuat în perioada izolării este negativ, izolarea instituită pe perioada celor 10 zile se suspendă.
În situația în care cetățeanul străin nu poate prezenta certificatul medical sau dovada unei cazări adecvate, autoritățile austriece nu vor permite intrarea pe teritoriul Republicii Austria.
La data de 14 iulie, au fost revizuite condițiile de intrare pentru cetățenii care intră în Regatul Belgiei în scop turistic (călătorie neesențială), în funcție de zonele de proveniență:
zona verde – fără măsuri specifice
zona portocalie – autoritățile solicită consultarea medicului în vederea efectuării unui test COVID-19 și pentru o eventuală recomandare de autoizolare la domiciliu. Aceste solicitări nu sunt obligatorii.
zona roșie – autoizolarea și efectuarea unui test COVID-19 sunt obligatorii.
România a fost inclusă, începând cu 12 iulie a.c., pe lista statelor din zona portocalie, cetățenii care intră din România în Regatul Belgiei fiind obligați să completeze și formularul Public Health Passengers Locator Form.
Cetățenii români rezidenți în state cu risc înalt sau care au vizitat state cu risc înalt pentru mai mult de 12 ore trebuie să se prezinte după intrarea pe teritoriul Cehiei la un birou regional sanitar, din zona unde persoana respectiva va sta, pentru testarea PCR pentru COVID-19. Pe durata a 72 ore de la testare libertatea de mișcare este limitată.
Începând cu data de 15 iunie a.c., Franța a ridicat restricțiile privind accesul pe teritoriul său pentru cetățenii din spațiul european. Prin urmare, nu mai este necesar documentul justificativ tip și nu se mai aplică măsura de izolare (carantină).
Excepție face Marea Britanie – începând cu 15 iunie 2020, pentru cetățenii care sosesc în Franța din Marea Britanie se aplică măsura izolării voluntare, timp de 14 zile de la data sosirii. Măsura este în vigoare până la noi dispoziții.
RECOMANDĂRI PENTRU CETĂȚENII ROMÂNI CARE EFECTUEAZĂ DEPLASĂRI CĂTRE / DINSPRE ROMÂNIA:
Potrivit unui Ordin al Ministerului de Interne, Spania și-a redeschis frontierele pentru cetățenii europeni pe data de 21 iunie 2020, iar pe 1 iulie 2020 cu Portugalia și alte 14 țări din afara UE care se află pe lista publicată de către autoritățile comunitare.
După data de 21 iunie 2020 a intrat în vigoare Decretul-Lege 21/2020 privind „noua stare de normalitate”, care va fi menținută până când va exista un vaccin sau terapie eficientă împotriva corona-virusului. Decretul 21/2020 privind noua normalitate stabilește o serie de măsuri urgente de prevenire care urmează să producă efecte din faza 3 a planului de relaxare, a cărei depășire va fi decisă de către comunitățile autonome „potrivit criteriilor sanitare și epidemiologice” stabilite de legislația în vigoare.
Printre măsurile de prevenire impuse de Decretul 21/2020 se numără:
Notă: Toate comunitățile autonome spaniole, cu excepția Comunității Madrid și a Insulelor Canare (care recomandă folosirea măștii), impun obligativitatea folosirii măștii de protecție în locurile publice.