Numărul dosarelor de divorţ a crescut cu peste 50% în ultima perioadă, a declarat pentru DIGI24 avocatul Alexandru Cuculis. Pandemia nu a fost de bun augur pentru viaţa de cuplu, mulţi dintre români ajungând la proces unde au folosit drept probe ameninţările pe care şi le făceau on-line:
„Dosarele vizează nu numai divorțuri, ci și alte chestiuni legate de viața de cuplu – stabilirea domiciliului pentru minori, programul de vizitare a acestuia, partajarea bunurilor.
Viața de cuplu e și viața celor care nu sunt căsătoriți. Nu trebuie să divorțeze. Dar când vor să plece din țară, trebuie să își ceară acordul unul altuia și atunci apar nemulțumiri.
Vorbim despre cupluri care se despart, iar când intervine ruptura, minorul devine moneda de schimb și părinții se atacă reciproc.
Au apărut noi motive de divorț, pentru că, stând mai mult în același imobil îți dai seama de anumite efecte pe care, plecând la muncă, nu le vedeai sau erau estompate.
Au fost cazuri de violență domestică, legea a fost modificată și avem implementată violența domestică pe partea cibernetică. Stau în casă, unul într-o cameră, celălalt în alta și se amenință.
Astea se transformă în probe în proces – .
Unii si-au trimis copiii la bunici și și-au dat seama că, nemaiavând grijă de minori și-au dat seama că nu se mai înțeleg”, a firmat avocatul.
Paradoxal, primarul Capitalei, Gabriela Firea anunţa un nou record de mămici gravide, în lunile iunie si iulie fiind depuse peste 5 000 de solicitari pentru stimulente financiare.
Nici peste hotare situaţia nu este mai fericită, în New York numărul clienţilor crescând tot cu 50%. Şi în China s-a înregistrat o creştere a ratei divorţurilor după perioada carantinei. La nivel global, perioada carantinei şi ameninţarea unei infectări cu noul coronavirus au pus presiune pe cuplurile care au fost nevoite să petreacă mai mult timp ca de obicei împreună. Un al efect negativ l-a avut şi iminenţa pierderii locului de muncă care ar fi dus implicit la o situaţie financiară precară.