Convenția Internațională asupra Drepturilor Politice și Civile, semnată de 173 de țări, inclusiv Statele Unite ale Americii și China, a permis în totdeauna ca restricții să fie puse asupra protestelor pașnice pe motive de sănătate publică, iar un nou document privind restricţiile legate de desfăşurarea acestor evenimente confirmă acest fapt.
Autorul său, Christof Heyns, spune că aceste restricții nu ar trebui folosite discreționar, ci doar acolo unde situația epidemică face necesară folosirea lor. „Această motivație, de limitare a răspândirii bolilor, nu ar trebui folosită și abuzată ca pretext pentru a reduce la tăcere protestele și opoziția. Intenţia este de a stabili regulile jocului nu doar pentru protestatari dar și pentru forțele de ordine”, a afirmat el.
În raport se mai menţionează şi că „pentru protejarea sănătății publice, restricții ar putea fi impuse în mod excepțional, spre exemplu, acolo unde există o epidemie de boală infecțioasă iar astfel de adunări sunt periculoase. Statele nu sunt îndreptățite și au o datorie să nu interzică, blocheze sau perturbe adunări publice fără o justificare convinătoare”.
Christof Heyns a precizat că, în ceea ce priveşte situaţia protestatarilor din Hong Kong care ar fi fost acuzaţi că folosesc măştile pentru a-şi ascunde identitatea în timp ce comit acte ilegale, aceştia au dreptul de a purta măşti pentru a îşi acoperi feţele, fără repercusiuni sau interpretări.