Începând cu data de 3 august vor fi aplicate sanţiuni financiare dacă în anunţurile făcute de agenţiile imobiliare sau persoanele cumpără şi închiriază spaţii din clădiri tip construcţie nu va fi specificată performanţa energetică a imobilelor respective.
Legea privind performanța energetică a clădirilor stabilește că, atunci când dau anunț de vânzare ori de închiriere a unor apartamente sau spații de birouri, investitorii, proprietarii sau administratorii acestora sunt obligați să includă în anunț și informații cu privire la indicatorii de performanță ai clădirii. Sancţiunile pot ajunge şi la 2.500 de lei pentru cei care nu respectă legea.
Prin Legea nr. 101/2020 s-a modificat și completat Legea nr. 372/2005 privind performanța energetică a clădirilor. Conform articolelor extrase din lege, informaţiile privind Performanţa Energetică a imobilelor trebuie incluse în anunţurile de vânzare-cumpărare sau închiriere:
Articolul 21 În scopul informării potenţialilor cumpărători sau chiriași, investitorul/proprietarul/administratorul clădirii/unităţii de clădire prevăzute la art. 6 alin. (1) va preciza în anunţurile de vânzare sau închiriere a acestora informaţii din certificat cu privire la indicatorii de performanţă prevăzuţi la art. 5.
Articolul 5 alin. (1) Performanţa energetică a clădirii/unității de clădire, calculată în conformitate cu metodologia de calcul prevăzută la art. 4 alin. (1), este exprimată, în principal, prin următorii indicatori de performanţă:
a) clasa energetică;
b) consumul total specific de energie primară;
c) indicele de emisii echivalent CO_2;
d) consum total specific de energie din surse regenerabile.
Legea 101/2020 a introdus, pe lângă amenzile pentru nepublicarea în anunțuri a detaliilor privind eficiența energetică, și obligația de a dota clădirile cu sisteme de autoreglare pentru reglarea distinctă a temperaturii și calității aerului interior, dar și obligația de a monta în clădirile rezidențiale și nerezidențiale sisteme destinate reîncărcării vehiculelor electrice.