Ministerul Sănătății nu renunță la purtarea măștii în timpul orelor de sport din INTERIOR! Cum arată situația în restul țărilor europene

Ministerul Sănătății a anunțat că susține ferme purtarea măștii de protecție în timpul activităților care se desfășoară în interior. De asemenea, activitățile sportive în aer liber se pot desfășura fără purtarea măștii de protecție.
Alina Costache
03 mart. 2021, 17:13
Ministerul Sănătății nu renunță la purtarea măștii în timpul orelor de sport din INTERIOR! Cum arată situația în restul țărilor europene

Ministerul Sănătății nu renunță la purtarea măștii în timpul orelor de sport din INTERIOR! Ore de sport fără mască de protecție în exterior! Ministerul Sănătății a luat această decizie în urma incidenței în creștere a cazurilor de la reluarea cursurilr în format fizic, creșterea cazurilor pozitive COVID în rândul cadrelor didactice de la reluarea orelor de clasă și a numărului claselor, dar și numărul în creștere de infectări cu tulpina britanică a coronavirusului.

Citește și: Ministrul Educaţiei: „A face sport cu mască echivalează cu situaţia în care faci efort fizic la altitudine de 800 de metri

”Ministerul Sănătății face următoarele precizări cu privire la propunerile de completare a Ordinului ministrului Educației și ministrului Sănătății nr. 3.235/93/4.2.2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică referitoare la purtarea măștilor de protecție în timpul activităților sportive:

(1) Ministerul Sănătății susține ferm purtarea măștii în timpul activităților sportive care se desfășoară în interior. Activitățile sportive în aer liber se pot desfășura fără purtarea măștii de protecție, cu respectarea distanței fizice recomandate între elevi.

(2) Datele care stau la baza deciziilor Ministerului Sănătății:

*incidența în creștere a cazurilor de la reluarea cursurilor în format fizic;

*creșterea cazurilor pozitive COVID-19 în rândul cadrelor didactice de la reluarea orelor de clasă și a numărului claselor/grupelor suspendate, conform datelor oficiale; astfel, în perioada 23 februarie – 1 martie 2021, în sistemul național de învățământ preuniversitar s-au înregistrat:
– 405 infectări în rândul elevilor până la data de 1 martie 2021;
– 418 infectări în rândul personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic până la data de 1 martie 2021;
– 494 de clase/grupe au suspendat activitatea în perioada 23 februarie – 1 martie 2021;

*numărul în creștere de infectări cu SARS-Cov-2, noua varianta UK – linia genetică B.1.1.7, precum și repartiția lor geografică extinsă pe tot teritoriul României, cu rata de transmitere și contagiozitate crescută la copii.

De asemenea, trebuie subliniate următoarele aspecte: în timpul efortului fizic crește mult eliminarea de aerosoli ce pot vehicula SARS-CoV-2 de la un bolnav la o persoană receptivă, implicit riscul de transmitere; măsura relaxării purtării măștilor în timpul orelor de sport ar zădărnici efortul susținut de a purta mască în timpul tuturor celorlalte activități școlare; mai multe țări au luat decizia sistării complet a activităților sportive” , se arată în comunicatul transmis de Ministerul Sănătății.

Ministerul Sănătății nu renunță la purtarea măștii în timpul orelor de sport din INTERIOR! Cum arată situația în alte state europene

România este singura țară din Uniunea Europeană care a impus la nivel național obligativitatea purtării măștii la orele de sport. Majoritatea statelor europene prevăd măsura precum ventilația, distanțarea și susținerea orele preponderent, evitarea sporturilor de echipă. Letonia este țara care a luat cea mai drastică măsură, mai exact suspendarea orelor de educație fizică.

În Belgia în clasele mici orele de educație fizică sunt înlocuite prin activități în aer liber, iar în Austria masca de protecție nu este obligatorie în timpul orelor de educație fizică, însă activitățile sportive sunt reduse la minimum.

Citește și: 91.000 de elevi nu vor face ore remediale. Cum vor recupera materia pierdută. Anunţul Ministerului Educaţiei

În Bulgaria Italia și Cipru purtarea măștii în timpul orelor de educație fizică nu este obligatorie, însă elevii trebuie să mențină o distanțare fizică de minimum 1,5 metri, respectiv 2 metri. În Croația și Franța este recomandată organizarea orelor de sport cât mai mult în aer liber, iar când nu este posibil, profesorii sunt sfătuiți să faciliteze exercițiile individuale.

În Cehia situația epidemiologică este gravă, iar toate școlile sunt închise. Danemarca a ales să măsurile de prevenție cum ar fi ventilația, igiena suplimentară, spălarea mâinilor și testarea.

În Estonia, Finlanda, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Slovenia. Suedia, Spania și Grecia, masca de protecție nu este obligatorie. În Germania, reglementările variază de la un land la altul, în funcție de rata de infectare.

În Irlanda, procesul educațional în format fizic va fi organizat pentru învățământul preșcolar, învățământul primar și clasele terminale din învățământul secundar. În preșcolar și primar, masca nu este obligatorie, iar în învățământul secundar superios, elevii sunt obligați să poarte masca de protecție în permanență.

În Letonia, procesul educațional în format fizic se desfășoară doar în învățământul primar, cu obligativitatea purtării măștii de protecție în timpul orelor, însă nu se organizează ore de educație fizică. Lituania a luat cea mai drastică măsură, iar carantina la nivel național este instituită până pe 31 martie.

În Portugalia, procesul educațional este organizat în format online, iar în Slovacia, orele de educație fizică se recomandă a fi axate doar pe teorie. Ministerul Educației din Ungaria recomandă organizarea orelor de educație fizică în aer liber.

 

 

Spynews
Momente de groază în Satu Mare! A fost descoperită o bombă neexplodată într-o zonă foarte circulată | FOTO
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Cutremur în România. Ion Iliescu a primit decizia. Procurorii n-au avut milă
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Star Matinal. Cum se simte Mihai Leu, după ce s-a confruntat cu probleme de sănătate serioase. A ajuns la spital de trei ori în prima parte a anului
Spynews
Marina, femeia găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, a luptat pentru viață până în ultima secundă. Detalii tulburătoare despre crima din Brăila
Evz.ro
Șoșoacă ne aruncă în lumea a treia. Niciodată nu s-a mai întâmplat așa ceva
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Soluționare HALUCINANTĂ în cazul lui Robert de la Insula Iubirii. Ce s-a întâmplat la Poliția Animalelor, a povestit totul cu zâmbetul pe buze
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Peste 2,5 milioane de români primesc 250 de lei în luna august. Categoria de persoane ce se bucură de mai mulți bani de la stat
Capital.ro
Vor plăti mai puțin. Decizie pentru cei care alimentează cu motorină. Ordin la Guvern azi, 18 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Noi Dezvăluiri în Ancheta Dentistei din Brăila: Cauza Morții și Probele Descoperite de Criminaliști
MediaFlux
REDUCERI la facturile de ENERGIE ELECTRICĂ
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'