O bancă elveţiană a realizat un studiu pentru a stabili cât valorează timpul oamenilor, în funcţie de ţara în care locuiesc. Pentru realizarea calculelor, s-a calculat salariul mediu pe oră acordat în fiecare ţară, un alt criteriu fiind puterea de cumpărare a banului.
Românul are un salariu mediu de 3,4 dolari pe ora, ceea ce înseamnă că munceşte mult mai mult pentru a-şi cumpăra ceea ce alţii pot obţine mult mai uşor.
Românul munceşte 229 de ore şi jumătate pentru a-şi cumpăra un iPhone, aproape trei ore pentru un bilet de tren la clasa a doua şi o oră pentru un hamburger.
Vecinii noştri bulgari au acelaşi salariu mediu pe oră şi totuşi muncesc mai mult pentru un smartphone (245,5 ore), dar mult mai puţin pentru hrană (36 de minute pentru un hamburger).
Valoarea timpului creşte dacă mergem în Germania, unde salariul mediu este de 17 dolari pe oră. Drept urmare, nemţii muncesc doar 16 ore pentru un iPhone, adică de 14 ori mai puţin decât noi; pentru un bilet de tren e nevoie de 4 ore de muncă, iar pentru un hamburger abia ridică un deget, fiind nevoiţi să lucreze doar 16 minute.
La polul opus e India, cu 2 dolari pe oră salariu mediu. Astfel, indienii trebuie să muncească peste 369 de ore pentru un iPhone şi peste o oră pentru un hamburger.
Paradisul este, însă, de departe în Statele Unite, unde ora de lucru e răsplătită în medie cu 25 de dolari, cam de opt ori mai mult decât la noi. Aşa ca iPhone-ul e la doar 27 de ore de muncă distanţă, în timp ce un hamburger poate fi cumpărat după doar 10 minute la serviciu.