„Acuzarea susține ca dacă fiertura numita Ayahuasca conține DMT, chiar dacă nu s-a stabilit în ce concentrație (de obicei o doză de 30 ml conține 0.02 %) înseamnă că decoctul (fiertura) este DMT, ceea ce este eronat.
Consiliul International pentru Controlul Drogurilor (INCB) a statuat ca deși decoctul conține in mod natural DMT, cum conțin si citricele, roșiile si alte multe plante, chiar creierul uman conține DMT, Ayahuasca nu se afla pe lista substanțelor aflate sub control internațional, adică nu este drog.
De adăugat ca legea română conține aceleași prevederi ca ale Convenției unice cu privire la stupefiante, din 1961.
Mai precis a preluat toate substanțele prevăzute acolo, fără a adăuga și plante ce conțin DMT.
Precizează INCB ca orice stat poate include pe lista substanțelor aflate sub control național atat plantele din care este preparată Ayahuasca cat și decoctul in sine”, explică avocatul George Papu, apărătorul lui Lishman, pentru STIRIPESURSE.
DIICOT a anunţat în 5 martie trimiterea în judecată a lui Gelu Oltean, Vanessa Youness şi Thomas Lishman pentru pentru constituirea unui grup infracţional organizat, punerea la dispoziţie, cu ştiinţă, cu orice titlu, a unui local pentru consumul ilicit de droguri, desfăşurarea de operaţiuni privind circulaţia drogurilor de mare risc fără drept, trafic de droguri de mare risc fără drept, introducere în ţară de droguri de mare risc, fără drept, trafic de produse sau substanţe toxice, efectuarea, fără drept, de operaţiuni cu produse despre care trebuia sau putea să prevadă că sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive.
„Prin actul de sesizare s-a reţinut faptul că, începând cu anul 2017 şi până la data de 14.12.2019, inculpaţii Y.A.V., L.T.I.M. şi O.G.M au iniţiat o structură de crimă organizată, care a acţionat în mod coordonat atât pe teritoriul României cât şi pe teritoriul altor state (ex. Spania, Olanda, Franţa, Mexic) după reguli bine stabilite, pentru o perioadă de mare de timp, în scopul comiterii mai multor infracţiuni grave privind operaţiuni fără drept cu droguri, pentru a obţine direct beneficii financiare consistente şi indirect informaţii care le-au generat alte foloase materiale”, arăta la acel moment DIICOT.
Sursa citată precizează că, după constituirea grupului infracţional, inculpaţii au cooptat şi alte persoane pentru a sprijini activitatea acestuia prin contribuţii de natură materială, intelectuală sau morală, în vederea asigurării desfăşurării activităţilor ilicite, fiecare participant având un rol prestabilit, cu o arie de activităţi bine definită pentru fiecare din membrii grupării.