După peste două luni de la momentul diagnosticării cu coronavirus, pacienţii infectaţi au fost supuşi unor RMN-uri. Rezultatele au arătat că trei sferturi dintre bolnavi au semne de anomalii cardiovasculare, precum miocardita, deşi cei mai mulţi dintre infectaţi au suferit de o formă uşoară a virusului şi nu au fost internaţi.
Cercetătorii au descoperit în sângele pacienţilor o proteină numită troponină, care indică leziuni cardiovasculare, precum cele care apar în urma unui atac de cord.
Totuşi, miocardita a fost cea mai frecventă problemă, în proporţie de 60% din totalul de pacienţi supuşi RMN-ului. Medicii au descoperit şi bolnavi care aveau pericardul (ţesutul din jurul inimii) inflamat.
Au fost analizate 100 de persoane cu vârste cuprinse între 45 şi 53 de ani. Doar o treime dintre aceştia au suferit de forme grave de coronavirus, fiind internaţi în spital, în timp ce două treimi s-au putut trata acasă.
Cercetătorii solicită confirmarea urgentă a rezultatelor, acestea fiind îngrijorătoare. Doctorul Valentina Puntmann, de la Spitalul universitar din Frankfurt, a declarat că „Deşi nu avem dovezi directe pentru aceste consecinţe, cum ar fi cedarea sistemului cardiovascular, ar putea fi posibil ca în câţiva ani să devină o problemă imensă”.
Ultima postare pe Facebook a femeii gravide din Arad, infectată cu COVID, care a murit în ambulanţă