Ministrul Sănătăţii are veşti bune pentru români: „Într-o săptămână şi jumătate am putea să avem un platou”

Nelu Tătaru susţine că dacă vom respecta nişte reguli, atunci vom avea o transmitere comunitară în scădere. Dacă nu, vom vedea de la o zi la alta un număr crescător de cazuri, care vor sufoca la un moment dat unităţile medicale.
Romania TV
03 aug. 2020, 13:18
Ministrul Sănătăţii are veşti bune pentru români:

Nelu Tătaru a afirmat că, dacă vom respecta regulile, purtând mască, păstrând distanţarea fizică, atunci transmiterea comunitară se va reduce, iar într-o săptămână şi jumătate vom ajunge la un platou şi la o scădere a numărului de cazuri. Ministrul a precizat că, în caz contrar, numărul pacienţilor infectaţi cu Covid-19 va creşte ceea ce va duce la sufocarea unităţilor medicale, în special a terapiei intensive.

Nelu Tătaru a vizitat luni, Spitalul Judeţean Galaţi şi a fost întrebat de jurnalişti dacă se aşteaptă la o creştere a numărului de pacienţi cu Covid-19.

„Ţine foarte mult de comportamentul fiecăruia dintre noi. În măsura în care vom respecta nişte reguli, vom purta o mască, vom păstra o distanţare fizică, vom purta masca în spaţiile închise, în spaţiile aglomerate, în mijloacele de transport în comun, vom folosi un dezinfectant, atunci vom avea o transmitere comunitară în scădere. Asta ar înseamna ca într-o săptămână şi jumătate să avem un platou, urmat de o scădere a numărului de cazuri, putem să ne gândim la căderea pe panta descendentă a primului episod pandemic. Dacă nu, vom vedea de la o zi la alta un număr crescător de cazuri, care vor sufoca la un moment dat unităţile medicale şi în general terapia intensivă, atunci va fi un pic mai dificil”, a spus ministrul Sănătăţii.

Ministrul Sănătăţii, anunţ important pentru elevi, părinţi, profesori. Când aflăm ce se întâmplă cu noul an şcolar

El a mai fost întrebat dacă autorităţile se gândesc să identifice şi alte spitale pentru pacienţii Covid-19, în condiţiile în care numărul acestora este în creştere.

„Avem în acest sens spitale verificate şi pregătite şi a treia şi a patra linie, dar sperăm să nu fie nevoie. Contextul în care ne aflăm este cel în care trebuie să respectăm nişte reguli. În măsura în care noi ne gândim doar să găsim spitale, dar să nu respectăm nişte reguli şi atunci numărul de pacienţi să crească în continuare, va veni şi o suprasolicitare a spitalelor şi a corpului medical. La nivelul întregii ţări sunt aproape 4.000 de paturi de terapie intensivă. Dacă vorbim de terapie intensivă”, a transmis Nelu Tătaru.

Întrebat ce se poate face cu direcţiile de sănătate publică care sunt depăşite având personal insuficient, ministrul Sănătăţii a afirmat: „DSP-urile au beneficiat în ultimele zile de detaşări ale tot ce înseamnă personal de la medicina şcolară, atât asistenţi, cât şi medici care au fost detaşaţi în toate judeţele către DSP-uri pentru a ajuta la acele anchete epidemiologice sau a urmări evaluarea celor care au primit avize pentru izolare la domiciliu. În acest moment eu zic că au personal suficient, rămâne totuşi în această vară o evaluare pe care o facem complet la fiecare DSP, atât pentru a reaşeza organigrama, cât şi salarizarea personalului, în general cei de la inspecţie”.

Nelu Tătaru a mai declarat şi că, în a doua jumătate a lunii august, populaţia va cunoaşte modul în care se va deschide anul şcolar: „Nu facem supoziţii într-un context în care suntem la o distanţă de lună şi jumătate de începutul şcolii. În a doua jumătate a lunii august vă vom spune exact cum se va deschide şcoala”.

Spynews
Saveta Bogdan îi duce dorul iubitul său de când a plecat în America. Cum decurge relația lor la aproape 8.000 de km distanță
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
S-a dat ordin în Ungaria. Ungurii te prind imediat. Șoferii români nu mai scapă
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
EXPIRĂ ACEȘTI BANI! Trebuie să fie folosiți până în luna octombrie
Adevarul
Român stabilit în Spania, surprins de transformarea țării natale: „A ajuns mai bine decât toate suratele ei est europene”
Spynews
Noi informații în cazul Raisei. Familia fetiței ucise de un polițist ar putea rămâne fără despăgubirile de 500.000 de euro dictate de instanță
Spynews
Exclusiv! I-a dat sau nu i-a dat Georgică Cornu o sumă fabuloasă de bani Marinei Almășan în timpul relației lor! Ce spun apropiații celor doi
Evz.ro
Adevărul despre Traian Băsescu. A lovit sau nu a lovit copilul
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
L-a ÎNȘELAT pe fostul jucător din naționala României! Prima ei explicație este INCREDIBILĂ
kanald.ro
Pudra de talc, declarată posibil cancerigenă de OMS. În talc a fost descoperit azbest, un mineral toxic și interzis în Uniunea Europeană
Capital.ro
Simona Halep a fost exclusă! Decizia luată acum de americani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit prietenelor
substantial.ro
Lamine Yamal revine la antrenamente după atacul asupra tatălui său
MediaFlux
PENSIONARII NEMULȚUMIȚI de RECALCULARE, vizați DIRECT! URGENT trebuie să facă asta
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...