Pandemia la sate a avut consecinţe dezastruoase. Trei din cinci părinți din mediul rural nu au lucrat în perioada pandemiei, iar doi din cinci nu au reușit să asigure produsele de bază. Aproape jumătate dintre elevii de la ţară nu au putut participa la învăţământul online din pricina lipsei mijloacelor tehnologice.
Cercetarea World Vision România a fost realizată în perioada 10 mai-27 iunie 2020 și a urmărit trei aspecte esențiale: bunăstarea materială, cea emoțională și accesul la educație. Concluzia studiului este una tristă: la niciunul dintre capitolele urmărite copiii din mediul rural nu stau bine.
41% dintre părinţii de la sate au fost nevoiți să adopte strategii de reducere a cheltuielilor familiale în perioada de izolare.
27% dintre cei care au adoptat strategii de reducere a cheltuielilor declară ca au rămas fără locuri de muncă, din cauza concedierii, a șomajului și imposibilității de a lucra cu ziua.
Aproape 40% din totalul respondenţilor nu au reușit să asigure alimentele necesare traiului zilnic sau le-au asigurat parțial.
Peste 40% dintre părinți nu au reușit să cumpere ori au cumpărat parțial medicamente și produse de igienă.
Aproximativ 40% dintre elevii din mediul rural nu au participat la ore online.
Pe de altă parte, doar 64% dintre cadrele didactice au organizat ore online. Restul au trimis și exerciţii prin telefon, Whatsapp, Messenger ori teme printate copiilor, pentru că aceştia nu aveau mijloace de conectare online.
Peste 55% dintre părinţi nu au un dispozitiv digital pentru fiecare elev din familie; 8% dintre respondenți afirmă că nu dețin niciun dispozitiv care să-i permită copilului să-și continue educația acasă.
Doar 20% dintre părinţii chestionaţi au afirmat că în familiile lor copiii au urmărit emisiunile Teleşcoala organizate de Ministerul Educaţiei; 8% nu au urmărit aceste emisiuni din cauză că nu au avut televizor.
1 din 4 şcoli de la ţară nu are conexiune la Internet.
9 din 10 şcoli nu au device-uri pentru educația digitală.
87% dintre directorii de școală cred că învăţarea online nu mai trebuie extinsă.
60% dintre ei cred că materia trebuie reluată, 16% cred că starea emoțională a elevilor va fi afectată și 13% cred că riscul de analfabetism va crește ca urmare a crizei COVID-19.