„Guvernul Orban – 9 luni de hoţie. «Noaptea ca hotii», Orban si Cîţu au adoptat vineri, în şedinţa de Guvern, un Memorandum prin care 500 (cinci sute!!!) milioane de lei din buget, din taxele si impozitele românilor, merg direcţionat către 3 companii de asigurare a creditului comercial, cu acţionari străini. Jumătate de miliard de lei sunt transferaţi din buget în conturile acestor firme pentru plata daunelor generate de neîncasarea facturilor la timp – pe scurt, statul sprijină cu această sumă imensă 3 companii private străine!!!”, a scris Lucian Romaşcanu, marţi, pe Facebook.
Romaşcanu a adăugat că Executivul spune că nu sunt bani, însă dă sute de milioane de lei unor companii private străine.
„Nu vă este ruşine, mizerabililor?! Spuneţi peste tot că nu sunt bani, industrii întregi se sufocă fără niciun ajutor real din partea statului iar voi băgaţi sute de milioane în doar 3 companii, şi acelea companii private străine??!!”, a completat Romaşcanu.
Acesta a mai spus că în doar nouă luni avem circa un milion de şomeri, iar 150.000 de întreprinderi mici şi mijlocii sunt aproape de insolvenţă şi faliment.
„- aproape 1 milion de români ajunşi şomeri în 9 luni
– 2 milioane de români trimişi în sărăcie de Guvernul Orban
– companiile româneşti nu beneficiază de nicio măsură reală, activă, de sprijinire a activităţii economice în afară de invitaţia de a lua credite de la bănci
– 150.000 de IMM uri se află în stare latentă de insolvenţă şi faliment”, a mai explicat Lucian Romaşcanu.
Purtătorul de cuvânt al PSD a precizat că „deşi sunt legi, nu cresc pensiile cu 40%, nu se dublează alocaţiile. Bani sunt doar pentru oamenii PNL, companiile PNL, clienţii PNL. Veţi pleca urgent pentru aceste măgarii. Unde? Rămâne de văzut…”.
Ministrul de Finanţe Florin Cîţu a spus, la finalul şedinţei de vineri a Executivului că a fost adoptat un memorandum prin care „se mandatează Fondul român de contragarantare să emită garanţii, portofoliu plafonat în numele şi contul statului în favoarea asiguratorului de credit comercial în procent de până la 80% din dauna nerecuperată a asiguratorului de credit comercial, în contul livrărilor prestări servicii, după procedura de recuperare a daunelor efectuată de către aceşti asiguratori. Este un plafon maxim de 500 milioane lei”.
Memorandumul aprobat are tema: „Instituirea schemei de ajutor de stat denumită Schema de ajutor de stat în vederea susţinerii accesului companiilor la creditul comercial pentru relansarea economiei României”