În ziua Mucenicilor, în credința populară, se deschid mormintele și porțile Raiului, iar gospodinele fac, în cinstea sfinților, 40 de colaci numiți sfinți, mucenici sau brădoși. În funcţie de regiune, aceştia arată şi se prepară diferit.
Delicioşii mucenici munteneşti cu nucă se prepară după o reţetă simplă. Iat-o în cele ce urmează:
Desigur, ai şi varianta de a cumpăra mucenicii gata făcuţi, iar tu doar să le prepari siropul. Dacă, însă, preferi să îi pregăteşti de la început la sfârşit, urmprelte recomandările noastre.
Pentru început, pune făina într-un vas mare, adaugă un vârf de sare şi apa fierbinte. Frământă aluatul până când devine elastic. Presară făină pe blatul de lucru şi aşază aluatul. Rupe bucăţi mici din aluat, răsuceşte-le între palme până devin şnururi, apoi formează opturi.
Lasă mucenicii la uscat la temperatura camerei timp de 24 de ore.
Pune apa la fiert, adaugă zahărul, coaja rasă de lămâie, un vârf de sare. Când apa începe să fiarbă, pune mucenicii. Fierbe-i la foc mic până când se ridică la suprafaţă. După ce se ridică, mai lasă-i să fiarbă încă două minute, apoi stinge focul. Adaugă esenţă de rom, scorţişoară şi nucă măcinată.
Sursă: clickpentrufemei.ro
În Moldova, mucenicii, numiți sfințișori, au forma cifrei 8, o stilizare a formei umane, și sunt copți din aluat de cozonac, apoi unși cu miere și nucă, potrivit wikipedia.
În Dobrogea, se păstrează aceeași formă antropomorfică, dar mucenicii sunt mai mici și sunt fierți în apă cu zahăr, cu scorțișoară și nucă, simbolizând lacul în care au fost aruncați Sfinții Mucenici. În Muntenia, pe lângă mucenicii obișnuiți, se face o Uitata pentru morți, un mucenic mai mare, dar orb, pe care copii îl joacă în jurul focului și care este dedicat celor morți care pe timpul anului au fost uitați.