În 2015, nava Rhosus s-a confruntat cu probleme tehnice, motiv pentru care a fost nevoită să acosteze în portul Beirut. Autoritățile libaneze au inspectat, la acea vreme, nava și i-au interzis navigarea ulterioară deoarece ar fi încălcat regulile de exploatare. Încărcătura explozibilă, care ar fi urmat să ajungă în Mozambic, a fost confiscată şi depozitată în port.
Marinarii ucraineni de pe vas au fost repatriați, cu excepția comandantului și a altor patru membri ai echipajului cărora li s-a interzis să părărească nava.
Citeşte şi Beirutul, zguduit de două explozii puternice. Deflagraţia din port a fost devastatoare VIDEO
După exploziile de la Beirut, Ambasada SUA la Beirut a emis o alertă de securitate întrucât ar fi existat informații despre faptul că ar fi fost eliberat gaz toxic în urma exploziei. Crucea Roşie libaneză a anunţat că spitalele din Beirut sunt arhipline, numărul persoanelor rănite fiind extrem de mare. Bilanţul provizoriu al exploziilor din Liban a crescut la 78 de morţi şi 3700 de răniţi.
Președintele Michel Aoun a declarat că este „inacceptabil” ca peste 2.700 de tone de substanță extrem de inflamabilă să fie depozitată în port, timp de atâţia ani, fără măsuri de siguranță.
Exploziile din Beirut au avut puterea unui cutremur de magnitudine 4,5, potrivit Al Jazeera. Acestea au fost resimțite și în Cipru, la o distanță de 200 de km.