Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Prahova a decis, în data de 22 iulie, carantinarea comunei Gornet, după ce în decurs de două săptămâni în localitate au fost depistate 15 cazuri de coronavirus. Pe 25 iulie, Primăria Gornet a atacat în instanţă decizia DSU.
Citeşte şi Comuna din Prahova băgată în carantină îl dă în judecată pe Arafat
Iniţial, avocatul comunei Gornet, Bogdan Dumitru, a declarat că autorităţile locale cer 500.000 euro despăgubiri cu titlul de daune morale/daune interese, în condiţiile în care peste 450 de persoane au rămas fără locuri de muncă, iar cetăţenii comunei nu sunt acceptaţi în magazine, farmacii şi alte locuri publice din comunele limitrofe. Ulterior, avocatul a anunţat că a reevaluat aceste despăgubiri la patru milioane de euro.
„Având în vedere băşcălia şi mizeria făcute de DSU prin dr. Raed Arafat locuitorilor comunei Gornet, jud. Prahova am solicitat despăgubiri în cuantum de 4 (patru) milioane de euro. În conformitate cu prevederile art. 3 (6) din Ordinul nr. 1309 din 21.07.2020 al Ministerului Sănătăţii îi solicităm şefului DSU emiterea imediată a ordinului de ridicare a carantinei în comuna Gornet jud Prahova„, anunţă avocatul Bogdan Dumitru, într-un comunicat dat publicităţii.
Avocatul le-a cerut magistraţilor să constate nelegalitatea hotărârii prin care s-a impus carantina în Gornet el spunând că DSU a invocat, la emiterea ordinului, o hotărâre a autorităţilor judeţene care nu are legătură cu instituirea stării de carantină, ci cu „măsuri pentru eliminarea răspândirii pestei porcine”. Totodată, Bogdan Dumitru a reclamat faptul că în comună nu s-a desfăşurat o anchetă epidemiologică şi nu a existat niciun fel de colaborare între prefect şi autorităţile locale.
Marţi, Curtea de Apel Bucureşti a decis că satul Gornet poate să iasă din carantină. În schimb, magistraţii au respins solicitarea autorităţilor din Gornet care au cerut DSU daune de patru milioane de euro.