Medicul Alexandru Rafila este de părere că „România a avut o performanță medie în ceea ce privește controlul acestei pandemii și este păcat că nu am folosit anumite oportunități în momente cheie care să fi dus la un mai bun control al pandemiei și să fi evitat numărul de îmbolnăviri și de pierderi de vieți omenești”.
În acelaşi timp, Alexandru Rafila spune că „nu are niciun fel de rost să începem să căutăm vinovați, dar este important să învățăm din astfel de experiențe și să îmbunătățim capacitatea sistemului de sănătate din România, a celui de sănătate publică, care se ocupă de sănătatea comunităților, și a sistemului de asistență medicală”.
„Este vorba despre o istorie naturală de desfășurare a acestui tip de infecție, o boală cu transmitere respiratorie, care se transmite relativ ușor față de care nu am avut un vaccin eficient în primele 9 luni de la descoperire, sau din momentul în care a devenit o problemă de sănătate publică globală. Primele cazuri certificate sunt de la sfârșitul anului 2019. Ne confruntăm cu o boală care a produs numeroase îmbolnăviri. Multe victime, milioane, în multe țări, chiar în țări dezvoltate. Gândiți-vă la ce s-a întâmplat în SUA, Italia, Marea Britanie și chiar Franța. Lucrul ăsta a reprezentat nu numai o afectare profundă a sistemelor economice și sociale din multe țări, dar reprezintă și un test al așa-numitei reziliențe a sistemului de sănătate”, a declarat Alexandru Rafila, pentru Gândul.
Tulpina africană de coronavirus, identificată în România
Tulpina africană de coronavirus a fost identificată şi în România. Dintr-un lot de 93 de probe analizate în mod aleatoriu în perioada 20-24 februarie 2021, de la pacienți infectați și confirmați cu virusul SARS-CoV-2 în urma testării RT-PCT, probele fiind furnizate de Direcțiile de Sănătate Publică, două conțin tulpina din Africa de Sud și 72 conțin tulpina britanică, conform unui comunicat MedLife.
Una dintre probe provine de la un pacient din București, iar cealaltă este a unei persoane din Pitești.
Totodată, în acelaşi lot specialiștii MedLife au identificat încă 72 de cazuri de infectare cu tulpina britanică B.1.1.7., ceea ce înseamnă o prevalență de 77%. Prevalența pe loturile studiate cu privire la tulpina britanică a evoluat de la 12% la 77% în mai puțin de 2 luni, mai precizează Medlife.
În privinţa cazurilor de infectare cu tulpina britanică de coronavirus, acestea provin din București – 61 de pacienți, din Constanța – 4 pacienți, din Dâmbovița – 2 pacienți, din Prahova – 1 pacient, din Ilfov – 1 pacient, din Galați – 1 pacient, din Cluj – 1 pacient și din Alexandria – 1 pacient.
Numărul cazurilor raportate de infectare cu tulpina britanică a ajuns la 272 în România dintre care nu mai puțin de 151 au fost identificate de specialistii MedLife, restul fiind detectate de instituțiile publice.
Citeşte şi: Emilian Popovici, avertismentul care le dă fiori românilor: „Tulpina britanică ar putea să devină dominantă”