Franţa, fostă putere mandatară, şi Libanul au păstrat legături profunde, iar Emmanuel Macron este primul şef de stat care s-a deplasat la locul tragediei. Acesta a venit cu un mesaj de sprijin pentru poporul libanez, la două zile după devastatoarele explozii care au îndoliat ţara.
Conform agenţiei de presă franceze, într-un cartier sinistrat din Beirut, libanezii strânşi pentru vizita lui Macron l-au huiduit pe şeful statului libanez, Michel Aoun, care îl însoţea, cerând ajutorul Franţei pentru schimbarea liderilor aflaţi la putere în Liban.
„Ajutaţi-ne! Revoluţie”, a strigat mulţimea furioasă, scandând că „poporul vrea căderea regimului”, în timp ce Macron efectua o vizită în cartierul creştin Gemmayze, devastat de exploziile de marţi din portul Beirut, soldate cu peste 137 de morţi şi circa 5.000 de răniţi, conform unui nou bilanţ.
După baia de mulţime, preşedintele francez a declarat că intenţionează să propună un nou pact politic responsabililor din Liban, unde furia populară se îndreaptă împotriva autorităţilor după tragedia din port. „Sunt aici pentru a lansa o nouă iniţiativă politică. Asta voi spune în această după-amiază liderilor şi forţelor politice libaneze”, a declarat Macron, adăugând că le va cere liderilor libanezi „să procedeze neîntârziat la reforme pentru a schimba sistemul, pentru a opri sciziunea Libanului, pentru a combate corupţia”.
„Please help us,” shouts a Lebanese man to French President
Emmanuel Macron as he visited #Beirut today.This is the result of #Iran inflicting its death & destruction in Lebanon through Hezbollah from 1982 to this day.pic.twitter.com/kHfnUpx8pI
— Heshmat Alavi (@HeshmatAlavi) August 6, 2020
În urma deflagraţiilor care au distrus cartiere întregi din Beirut, atribuite de autorităţi unui incendiu la un depozit în care era stocată de ani zile o cantitate uriaşă de nitrat de amoniu în condiţii inadecvate, 300.000 de persoane au rămas fără adăpost, într-o ţară deja în colaps, unde aproape jumătate din populaţie trăieşte în sărăcie.
În acest context, şeful statului francez a spus că ţara sa „doreşte să organizeze cooperarea europeană şi mai pe larg cooperarea internaţională” pentru Liban, în timp ce iniţiativele se înmulţesc în lume, îndeosebi în diaspora. „Libanul nu este singur”, a transmis Macron într-un mesaj pe Twitter scris în franceză şi arabă încă din primele momente de la sosirea sa pe aeroportul din Beirut.
Uniunea Europeană a anunţat joi deblocarea a 33 milioane de euro pentru a finanţa un prim ajutor de urgenţă în favoarea Libanului şi a mobilizat alte mijloace materiale, între care o navă-spital italiană pentru a ajuta echipele de intervenţie din Beirut.
O conferinţă a donatorilor este luată în calcul pentru a mobiliza finanţări suplimentare destinate reconstrucţiei după o evaluare a nevoilor, a indicat o sursă europeană.
France’s Emmanuel Macron is in Beirut, near the explosion site and it looks tricky. https://t.co/QHHOBHn6Th
— Amee Vanderpool (@girlsreallyrule) August 6, 2020
Deblocarea a 33 de milioane de euro trebuie să permită acoperirea nevoilor imediate ale serviciilor de intervenţie şi spitalelor din capitala libaneză, a precizat Comisia Europeană.
Preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a avut o discuţie joi cu premierul libanez Hassan Diab pentru a aborda problema asistenţei din partea Uniunii Europene.
Ţările europene s-au mobilizat rapid. Italia a pus la dispoziţie echipamente medicale şi o navă militară dotată cu o capacitate de evacuare medicală pe cale aeriană cu elicoptere. De asemenea, statele UE au mobilizat 250 de pompieri specializaţi în operaţiuni de căutare şi salvare, a indicat o sursă europeană.
Rusia a ridicat joi un spital de campanie la Beirut pentru a ajuta Libanul să acorde asistenţă răniţilor în urma exploziei masive care a avut loc marţi în portul capitalei libaneze, în timp ce personal suplimentar rusesc va lua parte la operaţiunile de căutare şi salvare, relatează agenţia Interfax, citată de DPA.
Spitalul de campanie va fi deservit de medici ruşi şi instalarea acestuia a fost organizată de Ministerul rus al Situaţiilor de Urgenţă. Potrivit acestuia, 120 de specialişti ruşi sunt implicaţi în operaţiunile din Liban după explozia care s-a soldat cu 137 de morţi şi circa 5.000 de răniţi, conform ultimului bilanţ provizoriu.
Rusia anunţase de miercuri că trimite în Liban cinci avioane cu echipamente, inclusiv o facilitate pentru efectuarea de teste de COVID-19 şi combinezoane de protecţie.
Premierul libanez Hassan Diab a declarat că deflagraţia din port a fost provocată de explozia a peste 2.700 de tone de nitrat de amoniu care erau stocate de mai mulţi ani în condiţii necorespunzătoare în port. Potrivit presei, nava care a transportat această încărcătură aparţine unui cetăţean rus. Ea plecase din portul georgian Batumi către Mozambic, dar în urma unor probleme tehnice a fost abandonată de proprietarul ei în portul Beirut.