Cei cinci ofiţeri şi o asistentă medicală au fost acuzaţi în iulie de ucidere involuntară după moartea lui John Neville, un afro-american de 56 de ani, în decembrie 2019, în centrul de detenţie al comitatului Forsyth din oraşul Winston-Salem, conform Yahoo News.
Într-o înregistrare video făcută publică miercuri pot fi văzuţi cum cei cinci ofiţeri imobilizează un deţinut într-o celulă a penitenciarului.
„Nu pot să respir!”, le-a spus bărbatul, înainte de a-şi pierde cunoştinţa.
Vă avertizăm! Urmează imagini cu un puternic impact emoţional!
Două zile mai târziu, John Neville a murit. Bărbatul de 56 de ani fusese încercerat, urmând a fi judecat pentru agresiune.
Pe 2 decembrie 2019, el ar fi căzut din patul suspendat pe podea, moment în care ofiţerii au pătruns în celulă pentru a face verificări, precizează autorităţile americane.
„Haide, John! Îţi vom lua tensiunea”, a spus unul dintre ofiţeri, conform înregistrării video realizate cu camera video montată pe uniformă.
Lucrurile au degenerat în momentul în care i-au pus lui Neville o mască, în timp ce asistenta încerca să-l acorde îngrijiri medicale.
Ofiţerii l-au încătuşat pe Neville, cu mâinile la spate, şi l-au mutat într-o altă celulă pentru a fi plasat sub observaţie.
„Nu pot să respir”, le-a spus bărbatul ofiţerilor.
Cei cinci ofiţeri l-au imobilizat cu faţa în jos, în încercarea de a-l încătuşa, însă apoi au cerut să folosească un cleşte special pentru a-i scoate cătuşele.
Bărbatul le-a spus în repetate rânduri că are dificultăţi de respiraţie, iar un gardian i-a răspuns: „Poţi să respiri. Nu vezi că vorbeşti?”.
John Neville a murit două zile mai târziu într-un spital din penitenciar, după ce a fost găsit fără suflare şi fără puls.
Medicii legişti au concluzionat că bărbatul a murit din cauza unei leziuni cerebrale care a fost provocată de modul în care a fost imobilizat. Autopsia a relevat faptul că bărbatul avea şi alte comorbidităţi, precum astm şi boli de inimă.
În urma incidentului, cei cinci ofiţeri ai penitenciarului au fost concediaţi.
În schimb, angajatorul asistentei medicale a explicat că ea nu a încălcat normele, ci a acţionat pentru a salva viaţa bărbatului.
Familia lui John Neville a anunţat a dat în judecată atât penitenciarul, cât şi compania medicală pentru a primi despăgubiri.
George Floyd a decedat în timpul arestării sale din Minneapolis, în nordul SUA, după ce a fost suspectat de utilizarea unei bancnote false de 20 de dolari şi agresat de un poliţist alb. Înregistrările incidentului au arătat modul cum agentul alb l-a menţinut placat la sol, stând cu genunchiul pe gâtul său timp de aproape nouă minute, deşi Floyd i-a spus în repetate rânduri că nu poate respira.