Val de cutremure de mare intensitate s-au produs vineri în largul Insulei de Nord, urmate de evacuarea rezidenţilor şi de o alertă de tsunami, ridicată în cursul după-amiezii după ce pericolul producerii unui val uriaş a trecut.
Sâmbătă, începând cu primele ore ale dimineţii, GeoNet, centrul local de monitorizare, a înregistrat mai mult de 10 replici cu magnitudinea peste 4, printre acestea seisme de 6,1, şi respectiv 5,4. Majoritatea au fost evaluate ca fiind de intensitate slabă.
Serviciul de Prospectare Geologică al Statelor Unite (USGS) a înregistrat de asemenea o serie de replici.
Seismologul Matt Gerstenberger a precizat, într-un comentariu preluat de Radio Noua Zeelandă, că seria continuă de seisme este un fenomen normal, dar a avertizat publicul să rămână vigilent în ceea ce priveşte pericolul producerii unui tsunami.
Val de cutremure în Noua Zeelandă. Vineri dimineaţă, trei seisme puternice s-au produs în larg, primul dintre acestea fiind un cutremur de 7,1, în dreptul East Cape, Noua Zeelandă.
A fost urmat la scurt timp de un seism cu magnitudinea 7,4 şi de altul, de 8,1, în apropierea Insulelor Kermadec, la circa 800 de kilometri în largul coastei de nord-est a Insulei de Nord a Noii Zeelande.
În februarie, Noua Zeelandă a marcat 10 ani de la puternicul seism produs în oraşul Christchurch, în urma căruia au murit 185 de persoane.
Cutremur cu magnitudine 8.1 în Noua Zeelandă VIDEO cu valul de tsunami
Noica: Cutremurele de pământ reprezintă o problemă de siguranţă naţională; CSAT ar trebui să se ocupe de această temă
Cutremurele de pământ reprezintă o problemă de siguranţă naţională, a afirmat, joi, directorul Bibliotecii Academiei Române, prof. ing. Nicolae Noica, membru de onoare al Academiei Române, adăugând că de această problemă ar trebui să se ocupe Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).
„Cutremurele de pământ reprezintă o problemă de siguranţă naţională. CSAT ar trebui să se ocupe de această temă. Eu am trăit cutremurul din 1977. Putem spune ce vrem, dar acolo primar general era Dincă. (…) Ei bine, acum, dacă, Doamne fereşte!, se întâmplă un cutremur, nu suntem pregătiţi să facem faţă. Atunci a fost Armata, s-a dat un ordin şi s-a executat”, a spus Noica, ministru al Lucrărilor Publice în perioada 1996-2000 şi inginer constructor cu o vastă experienţă, la dezbaterea „De ce uităm? Ce am făcut cu clădirile degradate?”, desfăşurată, joi, în Amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu”.
El a reiterat o afirmaţie a unui specialist italian în cutremure, potrivit căruia „gradul de asigurare a construcţiilor la seisme constituie o decizie politică şi nu una tehnică” şi a pledat pentru intensificarea activităţii Comisiei Naţionale de Inginerie Seismică şi pentru o evaluare a clădirilor care adăpostesc instituţii, spitale, şcoli etc., pentru expertizarea şi proiectarea consolidării.
În cadrul dezbaterii, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a prezentat Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului pentru aprobarea Programului naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, un proiect de act normativ pus în dezbatere publică din 10 februarie, despre care a afirmat că „va schimba radical filosofia” abordării acestei chestiuni.