1. Invidia
Este o adevărată boală a vremurilor noastre, căpătând proporțiile unui fenomen social, mai ales pe meleagurile noastre. De la omul simplu, neinstruit, needucat și până la intelectualul sau savantul” membru corespondent, plin sau onorific al Academiilor de științe, nici unul nu îngăduie să fie întrecut de colegul, colaboratorul sau compatriotul sau.
Un filosof antic spunea: „Invidia roade pe invidios precum rugină roade fierul” a maximă care, credem noi, spune totul despre efectul nociv al acestui sentiment, generator de frustrări cronice, care pot încheia prematur și trist o viață. Numai bucurându-te de binele aproapelui îți poi atrage și binele tău.
2. Lupta neloială pentru existență
Forma luptei pentru existența este una dintre legile fundamentale ale vieții, valabilă pentru orice organism (de la virus, bacterie sau animal, până la „Homo sapiens”). Dacă Darwin a descris legea selecției naturale (conform căreia supraviețuiesc speciile animale sau vegetale cel mai bine adaptate), el nu a întrevăzut însă legea „selectiei artificiale”, poate și pentru că pe vremea lui luptă neloială pentru existența nu era atât de acerbă că în zilele noastre.
Cu alte cuvinte, dacă un individ cu înzestrare intelectuală și morală modestă este mai abil și mai rapid decât un altul, dotat superior sub raport intelectual și etic, primul îl va răpune pe cel cu adevărat bun.
Că urmare, rezultatul selecției artificiale constă în faptul că urmașii celui rău vor prolifera, lăsând că moștenire descendenți și mai răi, astfel încât cei buni și înzestrați vor dispărea treptat.
Nu trebuie, totuși, să fim pesimiști.
Este doar punctul decliv (inferior) al sinusoidei evoluției noastre; să sperăm că doar pe termen relativ scurt ne aflăm în prezent la bază sinusoidei, urmând că mai devreme sau mai târziu să ne ridicăm spre punctul maxim al acesteia.
3. Fuga după bani și acumulări materiale cu orice preț și cu orice mijloace
Este un punct integrant al selecției artificiale. Cu ce preț se plătește însă această fugă după bani? În primul rând, prin ritmul de viață alert, care antrenează alimentația improvizată, la ore întâmplătoare, excesul de stimulente și excitane ale sistemului nervos, uzul și abuzul de medicamente chimice.
În loc de orice comentariu, va propunem spre meditație următorul verset din Noul Testament: „Vindeti averile voastre și dați-le în milostenii; faceți-va pungi care nu se învechesc, comoară nesleita în ceruri, unde furul nu se apropie, nici molia nu le strică.” (Luca, 12:33).
Citeşte mai mult pe Sfatulpărinţilor.ro