Oficial din Ministerul Sănătății, despre orele de sport. Oficialul din Ministerul Sănătăţii ar fi păcat ca pentru o oră de educație fizică în care copiii să nu poarte masca de protecție, să fie compromis tot efortul depus de școală până la acel moment.
„Păstrăm masca în clasă, pe coridoare, în toate spațiile interioare, ceea ce înseamnă că elevii, dacă poartă cum trebuie masca, teoretic sunt protejați. În schimb mergem la ora de sport și o dăm jos. Dacă la ora de sport sau ulterior se identifică un copil bolnav, toți colegii care au stat în preajma lui fără mască sunt automat contacți direcți și automat merg în izolare. Este efectiv păcat, ca pentru o oră de educație fizică pe care poți să o faci în mod protejat, să compromiți tot efortul din restul școlii”, a susținut Andreea Moldovan.
Chiar dacă în timpul tuturor orelor elevii poartă măștile de protecție, ajung ca la un moment dat să fie nevoiți să scoată masca pentru a mânca sau pentru a bea apă.
În cazul în care acest lucru se face în sălile de clasă unde sunt toți copiii, în mod evident apare riscul de infecție și astfel, apare și întrebarea: de ce nu se pot ține orele de sport fără măști, respectând distanțarea, dacă oricum în clase elevii își dau masca jos pentru câteva minute, cât să mănânce.
În această situație, secretarul de stat susține faptul că intervalele de timp în cele două cazuri diferă, și riscul este mai mic în timpul mesei de prânz, decât în timpul orei de sport.
„Metodologia de lucru ne spune că suntem contacți direcți dacă stăm peste 15 minute la sub un metru fără mască. Practic, un interval de timp scurt ar fi oarecum protector. Bineînțeles că nu putem să atingem o perfecțiune în ceea ce privește transmiterea virusului. Sunt niște marje de eroare pe care le putem înțelege. Dar unde putem interveni, trebuie să o facem”, a mai adăugat Andreea Moldovan, la Digi 24.