A treia zi de proteste la combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea. Un bărbat a leşinat

Aproximativ 300 de salariaţi ai combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea protestează, miercuri, pentru a treia zi consecutiv, în faţa pavilionului administrativ, cerând ca premierul Victor Ponta să vină să le explice de ce Guvernul nu şi-a onorat promisiunile. Şase persoane se află în greva foamei, unul a leşinat.
Romania TV
14 nov. 2012, 06:08
A treia zi de proteste la combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea. Un bărbat a leşinat

UPDATE. 10.00 Un protestatar a leşinat în cortul amplasat în faţa pavilionului administrativ. Medicii au spus că bărbatului i-a scăzut foarte mult glicemia şi a fost nevoie de transportarea lui la dispendar. Omul i s-a administrat o perfuzie şi i s-a recomandat să renunţe la proteste. 

Protestele continuă la Oltchim. Angajaţii combinatului au ieşit şi miercuri pe platformă să-şi strige nemulţumirile, informează România TV. Un reprezentant al conducerii încearcă să convingă oamenii să renunţe la proteste pentru că-şi pun sănătatea în pericol şi oricum se vor găsi soluţii pentru plata salariilor. Ei cer banii pe ultimele două luni.

Muncitorii s-au adunat miercuri la protest, în pofida ploii, având pacarte cu mesaje precum „USL, nu uita, Ai să pierzi pe mâna ta!”, „Ponta, nu ne mai minţi, Vrem ca la Oltchim să vii, Vrem salariile la zi” şi „Vrem plata salariilor!”.

„Guvernul nu şi-a onorat niciuna dintre promisiunile făcute în ceea ce priveşte alocarea sumei de 40 de milioane de euro necesară pentru repornirea combinatului. Acesta este capitalul de lucru total. Angajaţii nu şi-au primit salariile în ultimele două luni, septembrie şi octombrie. Protestatarii cer în continuare ca premierul Victor Ponta să vină la Râmnicu Vâlcea şi să explice ce se întâmplă cu Oltchim şi cu locurile de muncă de aici”, a declarat liderul sindical interimar Corneliu Cernev, potrivit Mediafax.

Totodată, cei şase angajaţi care au intrat luni în greva foamei continuă această formă de protest.

Aproximativ 400 de salariaţi de la Oltchim au protestat şi luni şi marţi în faţa pavilionului administrativ, cerând să le fie plătite salariile restante pentru lunile septembrie şi octombrie şi ca premierul Victor Ponta să vină să le explice de ce Guvernul nu şi-a onorat promisiunile.

Protestele angajaţilor de la Oltchim au început la sfârşitul lunii august, după oprirea producţiei combinatului, din cauza unor datorii de peste 500 de milioane de euro. Oamenii cereau să le fie achitate salariile restante, dar şi fonduri pentru reluarea producţiei. La un moment dat, pe parcursul protestelor, mai mulţi salariaţi au intrat în greva foamei. Muncitorii au renunţat la proteste după ce au primit asigurări că vor primi salariile restante pe lunile iulie şi august, precum şi bonurile de masă aferente, dar şi după ce au fost anunţaţi că va fi repornită producţia.

Producţia la combinatul Oltchim a fost reluată, la începutul lunii octombrie, la instalaţia de electroliză cu membrană, reprezentanţii companiei spunând atunci că urmează să fie repusă în funcţiune şi electroliza cu catoni de mercur.

În 2 noiembrie, ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, afirma că deocamdată funcţionează 25-30 la sută din combinatul Oltchim, adică lucrează aproximativ 800 de muncitori dintr-un total de circa 2.600, urmând ca în săptămânile viitoare să se ajungă la o capacitate de 60 la sută.

Încercarea de privatizare a Oltchim a eşuat, întrucât Dan Diaconescu, care a câştigat licitaţia pentru pachetul de acţiuni deţinut de stat, nu a plătit suma de 45 milioane euro pentru titluri.

 

 

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Program Lidl, Kaufland, Carrefour, Auchan, Profi și Mega Image pe timp de caniculă. Orarul magazinelor pentru sâmbătă și duminică, 20 și 21 iulie, weekend cu temperaturi record
Capital.ro
VERDICT BĂSESCU. Nimeni nu credea că vom trăi momentul: N-a picat din cer
Playtech.ro
5 greșeli pe care le faci când folosești aparatul de aer condiționat și îți măresc considerabil factura la curent
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia „nu poate câștiga” în Ucraina. „Nu avem trupe suficiente, aruncăm în luptă și răniții”, spune un propagandist al Kremlinului
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
Interzis pentru marea plăcere a românilor. Pericolul este uriaș
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se adâncește ! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
Ilegal în România. Îți confiscă tot, inclusiv banii și mașina. Nu există excepție în lege
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Instanța din Malta va decide pe 31 iulie dacă Prințul Paul va fi extrădat în România
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'