Măsura nu se aplică, însă, persoanelor care sosesc prin intermediul curselor aeriene directe pe aeroporturile din Sharm El Sheikh, Taba, Hurghada, Marsa Alam şi Marsa Matrouh.
”Ministerul Afacerilor Externe precizează că autorităţile egiptene au anunţat noile măsuri privind condiţiile de intrare pe teritoriul Republicii Arabe Egipt, măsuri care vor intra în vigoare la data de 15 august 2020. Astfel, conform informaţiilor comunicate public de către autorităţile egiptene, cetăţenii străini care se deplasează în Republica Arabă Egipt, inclusiv cetăţenii români, trebuie să prezinte la punctele de trecere a frontierei, în mod obligatoriu, un test molecular negativ (tip PCR) pentru infecţia cu SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore anterior efectuării călătoriei. Măsura nu se aplică persoanelor care sosesc prin intermediul curselor aeriene directe pe aeroporturile din Sharm El Sheikh, Taba, Hurghada, Marsa Alam şi Marsa Matrouh”, a transmis MAE.
Sursa citată a prcizat că, potrivit noilor măsuri, persoanele care doresc să efectueze deplasări în/din Guvernoratul Sinaiul de Sud din/către alte localităţi aflate în Republica Arabă Egipt trebuie să prezinte, în mod obligatoriu, un test molecular negativ (tip PCR) pentru infecţia cu SARS-CoV-2, în condiţiile menţionate anterior.
Olanda va colecta datele de contact ale persoanelor care vin din zonele de risc COVID-19
Ministerul Afacerilor Externe a mai anunţat că autorităţile olandeze au luat o măsură suplimentară de a colecta datele de contact ale persoanelor care vin din zonele de risc COVID-19. Vor fi efectuate şi controale pentru a verifica respectarea măsurii de autoizolare.
„Având în vedere apropierea reînceperii cursurilor pre-universitare şi universitare, tinerilor şi studenţilor care vin sau revin în Olanda din zone de risc li se recomandă în mod special respectarea tuturor măsurilor de protecţie, inclusiv autoizolarea”, mai arată MAE.
„Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că, în conformitate cu informaţiile comunicate public de autorităţile olandeze, România continuă să fie inclusă în zona portocalie (zonă de risc ridicat), pentru care se recomandă evitarea călătoriilor cu excepţia celor strict necesare. Autorităţile olandeze continuă să recomande ferm autoizolarea la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile persoanelor care se deplasează/revin din state incluse în zona portocalie, aşadar inclusiv cetăţenilor care se deplasează din România.
Ca măsură suplimentară, autorităţile olandeze au anunţat colectarea datelor de contact ale persoanelor care vin din zonele de risc. De asemenea, autorităţile olandeze vor efectua controale pentru a verifica respectarea măsurii de autoizolare. Având în vedere apropierea reînceperii cursurilor pre-universitare şi universitare, tinerilor şi studenţilor care vin/revin în Olanda din zone de risc li se recomandă în mod special respectarea tuturor măsurilor de protecţie, inclusiv autoizolarea.
Suplimentar faţă de măsurile anterioare, pe aeroportul Schiphol (Amsterdam) va fi operaţionalizat un centru de testare pentru infecţia cu SARS-CoV-2. Toţi cetăţenii care revin din zonele de risc vor putea fi testaţi, în mod gratuit, indiferent dacă prezintă sau nu simptome specifice infecţiei cu SARS-CoV-2. Indiferent de rezultatul testării sau de efectuarea acesteia, rămâne valabilă recomandarea fermă privind autoizolarea la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile. Măsuri similare vor fi implementate şi pe aeroporturile din Eindhoven şi Rotterdam”, potrivit unui comunicat de presă al MAE.
Sursa citată precizează că informaţii suplimentare cu privire la noile condiţii de intrare în Regatul Ţărilor de Jos şi măsurile adoptate în contextul pandemiei de COVID-19 sunt disponibile la următoarele adrese (limba engleză şi neerlandeză):
1. https://www.government.nl/latest/news/2020/08/06/regaining-control-over-coronavirus-with-local-measures;
2. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19;
3. https://www.netherlandsandyou.nl/travel-and-residence/visas-for-the-netherlands/qas-travel-restrictions-for-the-netherlands.
Ministerul Afacerilor Externe „reaminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Haga, 0031 70 354 15 80 / 0031 70 322 86 12 / 0031 70 331 99 80, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie telefonul de urgenţă al Ambasadei României la Haga, 0031 651 596 107”.
De asemenea, MAE recomandă consultarea paginilor de internet: http://www.mae.ro/node/51932, https://haga.mae.ro/ şi http://www.mae.ro/.