Medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campanei de vaccinare anti-COVID-19 în România, a declarat la Antena 3 că se analizează propunerea ca elevii cu vârsta de peste 16 ani să aibă prioritate la vaccinare în etapa a treia, având în vedere că elevii din clasele terminale vin la şcoală chiar şi în şcenariul roşu. Propunerea a venit iniţial din partea mai multor medici.
„În condițiile în care vom avea, sigur, suficiente doze, evident că sunt o categorie importantă, având în vedere că sunt activi din punct de vedere social, ajung în clase, stau împreună, au examene. Da, este o situație pe care o luăm în calcul” a declarat medicul Valeriu Gheorghiță, la Antena 3.
Citeşte şi: S-a renunțat la limita de vârstă pentru administrarea vaccinului produs de AstraZeneca
„Cred că este un punct important că adolescenții mai mari de 16 ani, care merg la școală chiar și în scenariul roșu să fie vaccinați pentru maladia COVID- 19”, este de părere Diana Ionescu, director medical Spitalul Victor Gomoiu.
„Sigur că cei care au o posibilitate mai mare de a transmite, cum sunt tinerii nu doar 16-18, pentru că tinerii transmit mai repede, sigur că ar trebui să fie vaccinați, dar e greu de realizat”. a declarat pentru Antena 3, Adrian Marinescu, medic la Institutul Matei Balș din Capitală.
Europa se pregăteşte de valul trei al pandemiei. Avertismentul medicilor: Vor fi afectaţi mai mult tinerii
Mai multe ţări din Europa se pregătesc de valul trei al pandemiei, numărul cazurilor de coronavirus fiind în creştere. Medicii avertizează că de data aceasta cei mai afectaţi vor fi tinerii.
Medicul Radu Țincu avertizează că al treilea val al pandemiei va fi diferit faţă de cele de până acum. Potrivit doctorului de la Spitalul Floreasca din Capitală, de această dată cei mai afectaţi vor fi tinerii.
„Cred că va fi un al treilea val diferit față de cele din 2020, pentru că atunci aveam toată populația expusă riscului. În acest moment, grupele vulnerabile sunt oarecum securizate prin vaccin. Cred că vom avea un număr de cazuri în creștere la populația tânără, care încă nu a fost imunizată.
Avem o nouă varianta virală, varianta britanică, care în mod sigur circulă în România intracomunitar, o variantă virală cu o transmisibilitate mult mai ridicată.
Anticipez că va fi o accelerare a tarnsmiterii în rândul comunităților de persoane tinere și acest lucru nu va avea un impact așa mare cum a fost în septembrie-octombrie anul trecut asupra sistemului de terapie intensivă.
Sigur că, odată ce numărul de persoane tinere îmbolnăvite de COVID va crește și vom avea mii de persoane diagnosticate pozitiv, va exista și un procent redus de oameni care vor dezvolta și forme severe”, a spus medicul ATI, potrivit Digi24.