Potrivit presei locale, medicamentul rusesc a fost înregistrat după doar 42 de zile de cercetare, iar eficienţa lui este „necunoscută”. Documentul prezentat pentru înregistrare spune că „au fost efectuate studii clinice care să studieze eficacitatea epidemiologică”, în ciuda afirmațiilor preşedintelui că vaccinul a trecut „toate testele necesare”.
De asemenea, există dubii cu privire la capacitatea vaccinului de a creat anticorpi, după ce Putin a susţinut că fiica lui i-a dezvoltat deja după ce a fost injectată.
Rusia a făcut ca această cursă pentru vaccinuri să devină un prestigiu naţional şi a numit produsul „Sputnik V” după foştii sateliţi spaţiali sovietici. Acest lucru a amplificat teama cetăţenilor cum că siguranţa lor va fi compromisă de dragul imaginii Rusiei.
Oamenii de ştiinţă l-au criticat ieri pe Putin pentru mișcarea „nechibzuită”, despre care spun că ar putea agrava pandemia dacă vaccinul se va dovedi periculos sau ineficient.
În timp ce Putin a spus că fiica sa nu a suferit reacții adverse, Fontanka a afirmat că există o listă lungă de „reacţii adverse” care au avut loc frecvent.
„Nu se poate determina precizia reacţiilor adverse din cauza faptului că eşantionul care a participat la studiu a fost limitat”, a spus Institutul de Cercetare Gamaleya care a produs vaccinul.
Rapoartele au arătat că la cei 38 de voluntari pentru testarea vaccinului s-au înregistrat 144 de reacţii adverse diferite. Majoritatea au trecut fără consecințe grave, însă în ziua 42 a studiului, 31 dintre aceste reacții adverse erau încă în curs. De asemenea, rezultatul a 27 de reacţii adverse este încă necunoscut.
Printre reacțiile adverse se numără umflarea, durerea, hipertermia și mâncărime la locul injectării. Manifestările obișnuite au fost raportate ca slăbiciune fizică sau lipsă de energie, stare de rău, febră, scăderea poftei de mâncare, dureri de cap, diaree, congestie nazală, dureri în gât și nasul curgător.
Testele par să arate că în a 42-a zi după vaccinare, voluntarii au avut anticorpi sub nivelul mediu. De asemenea, vaccinul nu este permis pentru cei sub 18 ani sau peste 60 de ani, din cauza lipsei cercetărilor de până acum asupra impactului pe care l-ar putea avea. Nu este recomandat femeilor însărcinate și care alăptează, deoarece „eficacitatea și siguranța sa nu au fost studiate”.
De asemenea, nici interacțiunea vaccinului cu alte medicamente nu a fost studiată și efectul său asupra capacității de a conduce vehicule. Trebuie utilizat cu precauție pentru persoanele cu o serie de afecțiuni, inclusiv boli cronice ale rinichilor și ficatului, diabetului, epilepsiei și persoanelor cu antecedente de accidente vasculare cerebrale, boli ale sistemului cardiovascular, imunodeficiență, boli autoimune, reacții alergice, atopie și eczeme.
„Nu există antidoturi specifice medicamentului. Riscul de supradozaj este extrem de scăzut, deoarece vaccinarea va fi administrată de personal sanitar instruit. Dar, în caz de supradozaj accidental, sunt posibile reacții toxice și alergice”, avertizează cercetătorii.
Vaccinul este, de asemenea, extrem de sensibil la influențele externe și ar trebui păstrat congelat, la o temperatură nu mai mare de -18, spun documentele. Înainte de utilizare, trebuie păstrat la temperatura camerei, dar nu mai mult de 30 de minute. Înainte de injectare – trebuie amestecat prin agitare ușoară.