Acord istoric între Israel şi Emiratele Arabe Unite. Reacţia lui Donald Trump

Israel şi Emiratele Arabe Unite au ajuns la un acord istoric de pace, joi, care va duce la normalizarea relaţiilor dintre cele două naţiuni, înţelegere la realizarea căreia a contribuit Donald Trump, relatează Reuters.
Romania TV
13 aug. 2020, 15:13
Acord istoric între Israel şi Emiratele Arabe Unite. Reacţia lui Donald Trump

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a părăsit brusc, joi după-amiază, o şedinţă de guvern, transmiţându-le miniştrilor că vor afla motivul mai târziu, iar preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat un acord de pace istoric între Israel şi Emiratele Arabe Unite.

Conform înţelegerii, Israel a fost de acord să suspende aplicarea suveranităţii în zone din Cisiordania despre care se discuta despre o anexare.

Acordul de pace este rezultatul unor negocieri îndelungate între Israel, Emiratele Arabe Unite şi Statele Unite, care s-au accelerat recent, au afirmat oficiali de la Casa Albă.

Acordul a fost realizat telefonic, joi, între Trump, premierul israelian Benjamin Netanyahu şi şeicul Mohammed Bin Zayed.

„Progres URIAŞ astăzi! Acord istoric de pace între cei doi MARI prieteni ai noştri, Israel şi Emiratele Arabe Unite”, a notat Donald Trump pe Twitter.

Acordul, care va fi cunoscut cu numele Abraham Accords, este descris de oficialii americani ca fiind primul de acest fel de după cel de pace semnat de Israel şi Iordania în 1994. În plus, acest acord reprezintă pentru Trump un succes de politică externă înaintea alegerilor din 3 noiembrie.

Într-un comunicat comun al celor trei naţiuni se arată că liderii naţiunilor au convenit pentru „normalizarea totală a relaţiilor dintre Israel şi Emiratele Arabe Unite”.

Delegaţii din Israel şi Emiratele Arabe Unite se vor întâlni săptămânile următoare pentru a semna acorduri bilaterale cu privire la investiţii, turism, zboruri directe, securitate, telecomunicaţii şi alte chestiuni.

„Ca urmare a acestui progres diplomatic şi la solicitarea preşedintelui Trump, cu susţinerea Emiratelor Arabbe Unite, Israel va suspenda declararea suveranităţii asupra unor zone din Cisiordania”, se menţionează în comunicat.

” Israel se va concentra în viitorul apropiat asupra construirii acestei relaţii şi pentru a profita de de toate avantajele care pot veni din această nouă relaţie cu această ţară şi credem că va fi un pas înainte pentru normalizare şi acorduri de pace cu alte naţiuni din regiune”, a afirmat un oficial de la Casa Albă.

Ca urmare a acordului, Emiratele Arabe Unite şi Israel vor extinde şi accelera imediat cooperarea cu privire la tratarea şi dezvoltarea unui vaccin pentru Covid-19.

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Lovitură dată de ProTV! Gina Pistol va prezenta MasterChef!
Fanatik.ro
Subiecte biologie BAC 2024, ce le-a picat elevilor. Rezolvare și baremul de corectare pentru proba la alegere a profilului și specializării. Update
Capital.ro
Decizie pentru toți cei cu buletin de identitate. Nu se acceptă în România. Lege fără excepții
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
DailyBusiness
Vești proaste pentru șoferi! Sunt anunțate noi scumpiri!
Adevarul
Cum era să fie dat jos Ceaușescu cu cinci ani înainte de Revoluție. Complotul secret la care a participat și Ion Iliescu
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Rețeta perfectă de castraveți murați. Puteți să îi mâncați a doua zi
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
wowbiz.ro
Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta
Cancan.ro
BAC 2024 | Subiecte dificile la fizică, informatică, chimie și biologie
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Traficul pe Valea Oltului va fi suspendat timp de o lună. Se fac defrișări pentru construcția autostrăzii Sibiu - Piteşti
Capital.ro
Românii trebuie să declare la stat. Se dă ordin în România. Se depune în termen de 60 de zile
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
stirilekanald.ro
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
substantial.ro
Autoritățile din Cancun salvează mii de ouă de broască țestoasă înaintea uraganului Beryl
MediaFlux
AU SCĂZUT PENSIILE. Casa de Pensii a ANUNȚAT
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?