„Trebuie să pornim de la ideea că imediat după alegeri trebuie să lucrăm la reformele structurale. Gândim pozitiv, situaţia macroeconomică este stabilă şi intenţionez să discut cu dumneavoastră ceva legat de pieţele financiare, dar după ce iese presa”, le-a spus Băsescu reprezentanţilor FMI, BM şi CE, citat de Mediafax.
El a arătat că reformele structurale sunt „problema” economiei româneşti.
De asemenea, preşedintele a afirmat că ştie că reprezentanţii FMI, CE şi BM nu sunt foarte mulţumiţi în acest moment privind situaţia programului din România şi a adăugat că şi el este în „aceeaşi situaţie”, având în vedere că nu este în campanie electorală şi poate privi cu mai multă exactitate asupra programului cu organismele internaţionale.
„Sunt foarte convins că nu sunteţi foarte mulţumiţi în acest moment şi vom discuta despre aceasta. În orice caz, am vrea să ne menţinem programul în continuare şi sunt foarte convins că după alegeri vom putea să ne îndeplinim obiectivele. Şi vom stabili împreună cu Guvernul, cu BNR următoarele obiective (benchmarks) astfel încât la final să putem declara acest program o reuşită. Dar ştiu că aveţi nişte nemulţumiri, suntem în aceeaşi situaţie ca şi dumneavoastră. Eu nu sunt în campanie electorală şi pot privi mai exact asupra programului decât alţii din ţară”, a afirmat Băsescu, la începutul întrevederii de la Palatul Cotroceni cu delegaţia FMI, BM şi CE.
La rândul său, reprezentantul FMI, Erik de Vrijer, a spus că provocarea reală a României este să treacă de la politicile de austeritate şi macrostabilizare economică la cele privind stimularea creşterii economice şi creării de noi locuri de muncă, adăugând că trebuie luate şi măsuri în acest sens pentru a avea rezultate.
De asemenea, şeful delegaţiei FMI a subliniat că e important de analizat cum mai poate fi un succes programul actual al României cu organismele internaţionale, însă mai importantă este asigurarea creşterii economice.
„Aţi avut dreptate când aţi spus că provocarea reală acum este trecerea de la austeritate şi macrostabilitate economică la creştere şi crearea de noi locuri de muncă. Este şi o lege a fizicii că, dacă nu faci nimic, nu se va întâmpla nimic. Şi tocmai de aceea cred că este un moment foarte important pentru a începe să ne gândim cum să facem programul un succes, dar aceasta nu este atât de important cum să facem să avem creştere economică şi economia să meargă”, a afirmat Erik de Vrijer.