Mădălin Voicu îl acuză pe Iohannis de rasism, după ce acesta a spus „să nu ne înecăm la mal”: „El nu a pronunţat cuvântul ţigan, dar imediat am simţit o săgeată”

Klaus Iohannis a stârnit o controversă după declarația de la Palatul Cotroceni, în care președintele a folosit o sintagmă ce poate fi considerată deplasată de reprezentanţii romilor. Iohannis a spus, referitor la numărul crescut de cazuri noi de infectări din ultimele zile că "trebuie să avem grijă, să nu ne înecăm la mal!”, iar printre primele reacţii a fost cea a muzicianului Mădălin Voicu.
George Russo
09 mart. 2021, 19:07
Mădălin Voicu îl acuză pe Iohannis de rasism, după ce acesta a spus

Mădălin Voicu, unul dintre cei mai de seamă reprezentanţi ai rromilor din România, fiul lui Ion Voicu, mare dirijor şi violonist, a reacţionat la declaraţiile preşedintelui, despre care spune că nu îl mai surprind, dar că le-a simţit ca pe o săgeată.

”În ultimul timp, domnul președinte are un gen de limbaj să nu îi spun excentric, dar tendențios și subiectiv, indiferent de subiectul pe care îl comentează. Astăzi am auzit o exprimare care sună fals, cel puțin din punctul meu de vedere. Eu, ca muzician, îmi permit să descopăr lucrurile care nu sună curat.

A spus că ”să nu ne înecăm la mal”. Dacă e să mă iau după proverbul pe care îl știm cu toții, ”să nu te îneci ca țiganul la mal”, este o chestiune care ține de o greșeală, de o eroare pe care dumnealui a făcut-o.

Mădălin Voicu: Nu mă mai miră toate falsităţile. E vina celor care şi-au dorit un manechin la Cotroceni

El nu a pronunțat cuvântul țigan, dar, cunoscând comportamentul, atitudinea și gândirea domniei sale, imediat am simțit o ”săgeată” care nu îl onorează, nu îl favorizează, ba din contră, îl îngroapă în aceeași mocirlă în care toate discursurile lui, mai ales cele care sunt cu tentă, îl caracterizează.

Problema este că se coboară la o astfel de formă de exprimare, ceea ce nu mă mai miră și nu cred că mai miră pe cineva. Nu am niciun dubiu că nu știe foarte bine ce a spus. Cred că a spus-o nu din greșeală, ci intenție. Nu mă mai miră nimic în toate falsitățile din discursurile pe care le are. Este sub nivelul la care ar trebuie să fie un președinte de stat. Nu e vina lui că a ajuns acolo, ci a celor care și-au dorit foarte tare să aibă un manechin la Cotroceni.”, a spus Mădălin Voicu pentru Stiripesurse.ro.

Iohannis este acuzat şi de reprezentanţii PSD

”Președintele România a făcut o gafă comparabilă cu gafa de exprimare când s-a referit la ”întâlniri secrete cu evreii”. Gafa aceea, adăugată la gafa de de proporții cu PSD care ”are înțelegeri cu ungurii”, la care punem și ultima ieșire avem un tablou complet nu al unor gafe. Ele ar fi fost gafe dacă erau singulare. De fapt, este un mod de gândire marcat de stereotipuri etnice. Este foarte surprinzător pentru un om care ar trebui să aibă o sensibilitate la astfel de teme mai mare decât alții, pentru că el însuși vine dintr-o minoritate etnică.

Este o perpetuare a unor stereotipuri și prejudecăți, iar când vedem astfel de erori în gândirea președintelui, erori de educație, că nu te naști crezând că unii oameni se îneacă la mal, avem toate motivele să ne temem că ”România educată” pe care și-o imaginează poate să fie o Românie educată greșit. Adică, o Românie ”educată” să aibă stereotipuri etnice și prejudecăți față de minorități.

Mă aștept să ia atitudine asociațiile rromilor și vreau ca președintele să conștientizeze chiar și cu întârziere, așa cum ne-a obișnuit cu anumite reacții, că a făcut o gafă de proporții și să își ceară scuze așa cum a făcut și după gafa referitoare la ”întâlnirile cu evreii”.”, a spus Florin Manole (PSD), pentru sursa citată.

Citeşte şi: CTP, despre conflictul dintre Cîţu şi Voiculescu: „Ăştia doi se apucă să se contreze public. Nu puteau să rezolve telefonic?”

Spynews
Breaking news! Gigi Becali a făcut accident! La 5 metri în față, a fost nevoie de SMURD și pompieri
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
Nu vrea obligație pentru proprietarii de case. Iohannis refuză legea. A decis azi, 17 iulie
Playtech.ro
ȘOC! Artista care și-a cumpărat LOC DE VECI: ”Am statuie, mă așteaptă!”
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cine este Marina, femeia care a fost găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, în Brăila. Ucisă la doar 41 de ani | FOTO
Spynews
Cine este Yulia Vlasova, iubita de 28 de ani a lui Johnny Depp. Rusoaica e un fotomodel de o frumusețe răpitoare | FOTO
Evz.ro
Ikea retrage un anumit produs din motive de siguranță. Există riscul de incendiu
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Se modifică vârsta de pensionare: La ce vârstă vor putea ieși femeile la pensie în 2024
Capital.ro
Plată FĂRĂ numerar. Devine obligatoriu în toată România. Guvernul dă ordin
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Diana Șoșoacă acuză Europa că a „distrus România” în primul său discurs din Parlamentul European
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'