Raluca Turcan a răbufnit: Să încheiem cu ipocrizia legată de sporurile inventate doar pentru a majora salariile

Raluca Turcan a făcut noi precizări privind sporurile din sistemul bugetar. Ministrul Muncii a declarat că sporurile din sistemul public ar trebui să fie acordate pe două criterii: unul pentru condițiile de muncă extreme, iar celălalt pentru motovarea angajaților.
Loredana Brumă
09 mart. 2021, 22:24
Raluca Turcan a răbufnit: Să încheiem cu ipocrizia legată de sporurile inventate doar pentru a majora salariile

Raluca Turcan a răbufnit. Ministrul Muncii a făcut noi precizări importante privind sporurile din sistemul public şi legea salarizării unitare.

Raluca Turcan: Peste tot, în sectorul public, s-au dat sporuri

”Peste tot, în sectorul public, s-au dat sporuri. Cu excepția demnitarilor, care nu au sporuri, în rest, toată lumea are sporuri în România. Așa a fost creată legea salarizării, a fost creată să fie unitară și după un articol de lege apar încă șapte care dezvoltă excepții și s-ai creat tot felul de artificii în funcție de cât de influente au fost unele categorii socio-profesionale, astfel încât salariile să fie completate cu sporuri. (…)

De multe ori, unii care muncesc nu iau sporuri suficiente, iar alții, de pe funcții de conducere iau sporuri. De aceea, în privința legii salarizării, mi se pare firesc, în România anului 2021 să stabilim salariile în plată la ce nivel de salariu de bază se acordă. Avem salarii în plată raportate la nivelul salariilor din 2019 și avem salarii în plată, raportate la nivelul salariilor din 2022. Și, culmea, din aceeași categorie socio-profesională. În al doilea rând, avem unele sporuri care au fost create ca artificii pentru a crește salariile angajaților.

Aceste sporuri, fie sunt reduse în sumă fixă, de obicei, iar acolo unde salariile chiar trebuie să crească pentru că au fost lăsați în urmă, să crească pe grila de salarizare, să crească salariul de bază. Nu trebuie să inventez sporuri care de care mai năstrușnice, ci, mai degrabă ajut omul să aibă un salariul de bază mai mare”, a explicat ministrul Muncii la B1.

Citeşte şi Ajutoarele sociale de stat SE TAIE. Raluca Turcan, veşti proaste pentru sute de mii de familii amărâte

Ministrul Muncii, despre anomaliile identificate la nivelul primăriilor

”De asemenea, sunt unele categorii care nu au fost introduse pe grila de salarizare. Am primit de la autoritățile publice locale solicitarea să fie și ei introduși pe grilă pentru că salarizarea din primării, de exemplu, se face raportată la salariul primarului. Avem anomalii în care, salarii dintr-o primărie micuță sunt mai mari decât într-o primărie de municipiu reședință de județ, unoeri mai mari chiar decât în administrația centrală, ceea ce este nefiresc.

Eu cred că trebuie să încheiem cu ipocrizia legată de sporurile inventate doar pentru a majora salariile. Politica noastră în materie de salarizare în sistemul public pleacă de la o mai bună ierarhizare pe grila de salarizare pentru categoriile socio-profesionale, iar sporurile să se acorde nu mai mult de 20% față de nivelul salariului de bază. (…) În același timp, sporurile să fie strict pe două dimensiuni: una, a categoriei în condiții de muncă extreme, cum ar fi muncă la distanțe foarte mari, în condiții periculoase, și unele care să fie motivaționale. Eu cred că în felul acesta vom putea ajunge să avem și o lege a salarizării unitare. Dar mai există o cerință care ține de Parlament”, a mai spus ministrul Muncii.SRI angajează! Iată ce posturi pot fi ocupate și ce condiții trebuie să îndeplinești”, a precizat ministrul.

Cumulul pensiei cu salariul la stat. Raluca Turcan: Ne interesează ca în sistemul public să existe echitate

”Aș vrea să spun că este un proiect din seria măsurilor active pentru că pe fond, esența lui este că vom permite ca persoanele care ating vârsta standard de pensionare să poată să opteze să muncească până la o vârstă mai înaintată. Noi am fixat 70 de ani. În acest fel, oameni care lucrează în sitemul public, pentru că decizia este doar pentru sistemul public, în momentul în care ajung la vârsta standard de 65 de ani, să poată să opteze să-și continue activitatea.

În momentul în care aleg să continue activitatea, trebuie să opteze și să nu poată să cumuleze și pensia și salariul. Pe noi ne interesează ca în sistemul public că existe echitate, un impuls către viața activă și acolo unde există surse de venit de la stat cu aceeași formă de plată să nu poată să fie cumulate”, a declarat Raluca Turcan, pentru B1 TV.

Aș completa cu opțiunea de reangajare a celor care s-au pensionat, unii dintre ei la vârste foarte mici. Avem pensionari la 42 de ani, la 50 de ani, dacă s-au pensionat, pentru că nu pot să cumuleze și pensia și salariul la stat, pot să opteze să se reangajeze. Să vină din nou în sistemul public, să contribuie la sistemul de pensii și în felul acesta, când optează la pensionare la o altă vârstă, să aibă o contributivitate mai mare la pensie”, a mai precizat ministrul marţi seară.

Recalculare pensie. Ministrul Muncii: Avem aproximativ 98.900 de dosare de pensii deja evaluate

Ministrul Muncii a declarat că până în prezent aproximativ 98.900 de dosare de pensii au fost evaluate.

”Avem astăzi, la finalul zilei, aproximativ 98.900 de dosare de pensii deja evaluate și pregătite pentru ca în momentul în care decidem formula de reclaculare a pensiilor, să poată să fie recalculate imediat într-un sistem electronic. Am cerut ca eforturile să fie dozate, adică să se ia și dosare extrem de dificile – avem, în momentul de față, 250.000 de dosare de pensii de agricultori care sunt în format letric, adică dosar cu șină, acestea sunt mediu de dificile; avem, de asemenea, dosare cu foarte mulți indicatori pentru că au lucrat în diverse activități și ele trebuie introduse în funcție de fiecare tip de activitate pe care au depus-o; și dosare care se află în formate mai accesibile sistemului informatic pe care l-am creat.

Noi, într-o săptămână, avem 100.000 de dosare evaluate, într-o lună, cel mai probabil o să avem 400.000 de dosare, păstrând această cadență, am putea ca, într-un an, să avem 2,8 milioane și în doi ani, cu resursele actuale, să respectăm angajamentul de recalculare a pensiilor. Am spus aceste cifre pentru a înțelege că dacă acest demers era început în 2019, când a fost publicat în Monitorul Oficial articol de lege prin care exista obligativitatea demarării evaluării dosarelor de pensii, până acum am fi putut avea aproximativ 4 milioane de dosare cu, resursele actuale, gata evaluate”, a declarat Raluca Turcan.

 

 

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Cum poți să scapi de apa la PET, nu o să mai mergi niciodată la Lidl, Kaufland, Auchan, Carrefour sau Mega Image. E ireal ce au început să facă mai mulți români. „Este chiar mai bună decât cea din magazin”
Capital.ro
Marele actor al României s-a stins în noaptea de Înviere. Bobonete: Ce seară ți-ai ales, fix stilul tău!
Playtech.ro
Câți câini sau pisici ai voie să ții într-un apartament. Legea e clară, dar puțini o cunosc
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Imagini cu oameni luați pe sus din sălile de sport pentru a fi înrolați în armata rusă. Sunt vizați în special imigranții
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Ținutul care a fost al României pentru o scurtă perioadă. Ce spun localnicii despre țara noastră
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Cel puțin 148 de persoane și-au pierdut viața în urma unui naufragiu! Ambarcațiunea a luat foc și s-a scufundat
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Zi neagră de doliu. Am pierdut cel mai mare cântăreț: „Sper că râde acum cu vechii săi prieteni, sus în Rai”
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Superstiții populare de Paște: Ce se spune că aduce noroc și ce trebuie evitat?
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație