Daniel Dăianu: „Economiile vor avea sechele ani de zile de-acum înainte. Diavolul se ascunde în detalii”

Economia nu-şi va reveni mulţi ani de-acum înainte, este de părere președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu. Într-o intervenţie la Digi24, acesta l-a contrazis pe ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, care prognozase un deficit de 8,6%. Dăianu este de părere că acesta va fi mult mai mare.
Romania TV
15 aug. 2020, 12:08
Daniel Dăianu:

Daniel Dăianu este de părere că, în 2021, economia va începe să-şi revină uşor, dar va fi vlăguită în continuare. Analistul economic este de părere că toate ţările au fost prinse pe picior greşit.

În mod deliberat, guvernele au închis economiile, întrucât nu puteau să stăpânească altfel economia. Cei care au cochetat cu ideea de a umbla pe ici, pe colo, dar nu prin părțile esențiale, au trebuit să schimbe macazul, cum s-a întâmplat cu guvernul lui Boris Johnson în Marea Britanie sau chiar cu suedezii, care își pun mari întrebări privind înțelepciunea modului în care au gestionat această perioadă”, a explicat profesorul Dăianu.

Citeşte şi Bani de la Guvern pentru agricultorii afectaţi de secetă

După părerea sa, pandemia este un război de gherilă, care e departe de a se fi terminat.

Aud analiști economici care spun că deja suntem în post-pandemie. Pe ce lume trăim? Cum suntem în post-pandemie, când vorbim despre posibile valuri, despre sectoare economice care vor fi lovite năprasnic? Vor fi sechele ani de zile de acum înainte, economiile nu vor mai fi la fel. Privirea din avion poate liniști pe unii, dar diavolul se ascunde în detalii”, opinează președintele Consiliului Fiscal.

Profesorul Dăianu crede că deficitul bugetar, pe care ministrul de finanțe îl estimează la 8,6 la sută din PIB, s-ar putea să fie mai degrabă apropiat de 9. „Noi am câștigat, aparent, între aprilie și iunie, aveam o bătălie aparent câștigată, dar vedem că războiul nu e câștigat la noi […] Noi avem, din păcate, acest handicap al deficitului structural mare și avem și presiuni de cheltuieli permanente în continuare. Poți să faci cheltuieli, îi ajuți pe cei mai nevoiași, dar nu permanente”, spune președintele Consiliului Fiscal.

Daniel Dăianu este de părere că o taxă de solidaritate ar fi foarte oportună, întrucât ne vom confrunta cu o creștere a șomajului, îngroșat și de cei care revin în țară.

Citeşte şi Gură de oxigen pentru TAROM şi Blue Air. S-au aprobat subvenţii în şedinţa de Guvern

Referitor la creşterea cu 14% a pensiilor, analistul economic este de părere că ar fi fost mai eficient dacă autorităţile s-ar fi ocupat de veniturile cele mai mici.

Cheltuielile în educație și sănătate sunt investiții în capital uman și nu poți să spui că investițiile în drumuri, autostrăzi și poduri sunt mai importante. Această teză e falsă. România are nevoi – și asta este drama noastră, la 30 de ani, că n-am construit nici infrastructură de bază, n-avem o autostradă care să se sfârșească, n-avem sistem de irigații, amenajarea teritoriului a rămas un deziderat de ani de zile, pădurile sunt defișate. Distrugem mediul înconjurător și natura se răzbună pe noi”, mai spune Daniel Dăianu.

După septembrie, autorităţile vor trebui să trimită la Bruxelles schița de program de corecție pentru cheltuielile permanente, în condițiile în care suntem și în procedură de deficit bugetar excesiv. Pentru că salariile și asistența socială deţin foarte mult din veniturile fiscale și din veniturile bugetare, Daniel Dăianu spune că soluția este să absorbim cât mai bine fondurile europene pe care România le are la dispoziție.

Opinia mea este că piețele nu ne vor accepta deficite de peste 8 în acest an, peste 7,5  – poate chiar 8 la sută în anul ce urmează, câțiva ani în șir nu vor accepta, vor cere o corecție. Avem și perioada anului electoral, sunt foarte multe incertitudini, nu poți cu multă precizie să conturezi traiectoria economiei și societății în următorii doi ani„, precizează specialistul.

 
 
 
 
 
 

DailyBusiness
Ficatul gras, pericolul tăcut. Cum să îți cureți ficatul și să îți redobândești sănătatea cu ceaiuri
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce se află sub Moscova. Megastructura care poate fi utilizată în caz de război sau conflict armat în capitala Rusiei
Capital.ro
Cod Rutier 2025. Lege pentru posesorii de permis categoria B. Nu mai poți conduce pe șosea
Playtech.ro
Pericolul îngheţului pentru agricultură şi livezi. Pagubele aşteptate după ninsorile şi gerul din aceste zile
DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Adevarul
„Acolo o omoară pe sora mea”. Ce spune acum băiatul care, în urmă cu 17 ani, își condamna mama la închisoare pe viață cu mărturia lui
wowbiz.ro
Ea este Anne, tânăra care a murit după ce a mâncat un sendviș la Roma! Nimeni nu se gândea că o simplă ieșire la restaurant i-ar putea aduce sfârșitul tinerei de 21 de ani
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Locul din România, de o frumusețe unică. Ascunde un blestem teribil
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
O româncă din Italia a fost găsită moartă în propria casă. Aceasta și-ar fi pus capăt zilelor: „Grea alegere ai făcut... Ne-ai sfâșiat sufletul!”
Cancan.ro
Celebra brunetă din România a comis-o grav, în public! Și-a ridicat rochia, a arătat tot și apoi...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Zi de doliu! Am pierdut cel mai mare actor. Nu e cineva în țară să nu-l fi adorat: „Mândrie națională”
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Ce se întâmplă dacă nu faci succesiunea? Se achită impozit din bunurile imobile
MediaFlux
Cine este șeful lui George Simion. Șeful AUR face doar ce i se spune!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cu ce pensie ieşi după 40 de ani de muncă? Factorii care stau la baza calculelor