Sistem de vaccinare paralel în România. Buletin de București arată existenţa clară a sistemului paralel de vaccinare din ţara noastră.
Acestea ar fi rezervate personalului din domeniul siguranței naționale. Adică oamenii din MAI, MApN și din serviciile secrete. În București ar funcționa 48 de centre, însă doar 11 dintre ele sunt disponibile pe platformă.
Datele publicate de Ministerul Sănătății arată că, în interval de 5 zile, 60% dintre vaccinări s-au făcut în afara programărilor oficiale.
Număr total de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare, în ultimele 24 de ore, a fost de 119, toate reacții comune și minore. Până acum s-au folosit în România 1.918.443 doze de vaccin, aproape 1,6 milioane fiind produse de Pfizer. Comitetul naţional pentru vaccinarea anti-COVID informează că în ultimele 24 de ore au fost administrate 48.200 de doze de vaccin, potrivit datelor puse la dispoziţie de INSP prin aplicaţia Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor.
Este vorba de 35.924 de la compania Pfizer, 7.334 – AstraZeneca şi 4.942 – Moderna. Comitetul pentru vaccinare arată că 42.299 de persoane au fost vaccinate cu prima doză, iar doza a doua de ser au primit-o 5.901 de persoane.
Medicul Florentina Furtunescu de la Institutul Naţional de Sănătate anunţă că în cazul a 378 de pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19 analiza de secvenţiere indică prezenţa tulpinii britanice a virusului, iar dintre aceşti bolnavi 29 sunt copii. În alte patru cazuri au fost identifcate tulpina braziliană şi cea sud-africană. Medicul afirmă că ”există posibilitatea care tinde către certitudine, să fie mult mai multe persoane purtătoare ale acestor tulpini”.
”De la începutul cunoaşterii circulaţiei acestor tulpini în România s-au selectat din punct de vedere clinic pentru secvenţiere 772 de probe. Dintre acestea sunt finalizate 382 de probe, larga majoritate, 378 sunt cu tulpina britanică, iar dintre acestea 29 sunt la copii şi restul sunt cazuri de adulţi. Au existat, cel puţin până la acest moment, din datele primite de noi, două probe cu tulpina sud-africană şi două probe cu tulpina braziliană” a declarat Florentina Furtunescu. marţi după-amiază, într-o conferinţă de presă.