Dicţionarul seminţelor oleaginoase. Vezi de ce este bine să consumi migdale, nuci, fistic

Deşi au un conţinut ridicat de calorii, seminţele oleaginoase sunt indispensabile sănătăţii. Alunele, nucile, migdalele, caju, fisticul, seminţele de dovleac sau de floarea-soarelui sunt bogate în grăsimi nesaturate, în minerale, vitamine şi proteine.
Romania TV
16 nov. 2012, 11:32
Dicţionarul seminţelor oleaginoase. Vezi de ce este bine să consumi migdale, nuci, fistic

Seminţele oleaginoase conţin multe minerale, ceea ce ajută la stimularea sistemului imunitar şi creşterea capacităţii de apărare a organismului. Prin prezenţa seleniului, aceste seminţe îmbunătăţesc fertilitatea masculină. Mai mult, vitamina B6 din nuci ameliorează simptomele sindromului premenstrual. Datorită zincului şi proprietăţilor antioxidante din vitamina E, seminţele oleaginoase ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire, păstrând pielea fermă şi catifelată.

Alunele reprezintă o sursă bună de vitamina E şi mangan, având un conţinut scăzut de colesterol şi sodiu. Un pumn de alune pe zi ajută la îmbunătăţirea performanţelor intelectuale. Mai mult, aceste alimente îmbunătăţesc circulaţia sangvină, sunt vermifuge şi reprezintă un remediu energizant în cazul bolnavilor de T.B.C., celor cu litiază renală şi diabeticilor. Dacă se consumă prăjite, alunele îşi pierd din vitamine şi din enzime, crescând cantitatea de substanţe cancerigene. Adaosul de sare de pe acestea afectează rinchii, putând conduce la hipertensiune.

Migdalele sunt bogate în vitamina E, magneziu, acid folic, fosfor, potasiu şi sunt unele dintre cele mai importante surse vegetale de calciu. Migdalele protejează inima, creierul şi stimulează imunitatea. Consumate zilnic, acestea contribuie la hidratarea pielii uscate şi la prevenirea cancerului. În plus, migdalele stimulează digestia şi ajută la combaterea constipaţiei.

Nucile reprezintă o sursă importantă de acid folic, magneziu, fosfor, potasiu şi au un conţinut scăzut de sodiu şi colesterol. 100 de grame de nuci reprezintă doza zilnică de cupru şi vitamina E. Deşi nucile braziliene conţin magneziu, fosfor, seleniu, acid folic, calciu şi potasiu, acestea au grăsimi saturate care sunt nesănătoase. Nucile de ginkgo biloba sunt recomandate a fi consumate, deoarece conţin vitamina C şi niacină.

Nucile caju prăjite au conţinut bogat de grăsimi monosaturate care protejează inima. Nucile caju sărate nu sunt recomandate persoanelor hipertensive sau bolnavilor de inimă, deoarece 100 grame conțin mai mult de jumătate din necesarul zilnic de sare.

Fisticul are un grad ridicat de calciu, fosfor, potasiu, vitamina A, vitamina K şi acid folic. Potrivit unu studiu, consumul de fistic crud reuşeşte să ţină sub control nivelul colesterolului „rău” (LDL), factor de risc în cazul bolilor cardiovasculare. În schimb, fisticul prăjit conţine grăsimi saturate şi sare, care pun sănătatea în pericol prin favorizarea bolilor de inimă.

Seminţele de dovleac sunt sărace în colesterol şi sodiu, dar sunt bogate în proteine, magneziu, fosfor, vitamina K şi fier. Aceste seminţe sunt recomandate în cazul anemiei, în cazul problemelor renale, hepatice şi cardiace. Mai mult, acestea alungă insomnia, protejează inima, iar datorită aportului de zinc ajută la sănătatea prostatei.

Seminţele de floarea-soarelui conţin vitamina E, tiamină, magneziu şi fosfor. Şi acestea au un conţinut scăzut de colesterol şi sodiu. Seminţele de floarea-soarelui joacă un rol important în reducerea simptomelor asociate artritei şi astmului. Seleniul din seminţe ajută la regenerarea celulelor, activarea hormonilor tiroidieni şi menţinerea elasticităţii ţesuturilor. Acestea sunt recomandate şi în prevenirea şi tratarea afecţiunilor cardiovasculare.

Seminţele de susan sunt, de asemenea, sănătoase, deoarece au seleniu, magneziu, fosfor şi prezintă nivel scăzut de colesterol şi sodiu. Acestea sunt o sursă importantă de calciu, oferind aproape o treime din cantitatea zilnică recomandată, la 30 de grame. Datorită acestui fapt, dantura se menţine sănătoasă, iar riscul apariţiei osteoporozei scade.

Dezavantaje ale consumului de seminţe oleaginoase

Seminţele oleaginoase conţin 40-60% materii grase şi din această cauză sunt periculoase atunci când se ţine un regim. Mai mult, fibrele vegetale din seminţele oleaginoase sunt formate din celuloză dură, care dacă sunt consumate în cantitate mare, ori sunt consumate de persoanele sensibile, pot produce iritaţii ale mucoaselor digestive.

Din cauza conţinutului caloric ridicat, aceste alimente trebuie consumate în combinaţii, grăsimile având nevoie de carbohidraţi pentru a se metaboliza. Spre exemplu, seminţele pot fi consumate cu cereale şi lapte.

Tabel de calorii

30 de grame (un pumn) de seminţe în coajă conţin 120 de calorii
30 de grame (un pumn) de fistic conţin 180 de calorii
30 de grame (un pod de palmă) de alune, nuci sau migdale conţin 180 de calorii

O porţie de alune, nuci sau seminţe este recomandată să se consume de 3-4 ori pe săptămână.

DailyBusiness
Alegeri prezidențiale 2024. Românii din Diaspora VOTEAZĂ!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Orașul din România în care se mută toți bucureștenii și nu numai. E foarte aproape de capitală, dar traiul aici e de 4 ori mai ieftin. Tinerii și pensionarii își permit să cumpere case și apartamente, sunt locuri de muncă, școli bune, spitale, magazine mari și drumuri reparate
Capital.ro
Anunț trist despre Regina Camilla. Casa Regală a confirmat vestea
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
O nouă taxă de la 1 ianuarie. Șoferii fără loc de parcare vor plăti în plus
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Bahmu și-a scos asul din mânecă! Vești crunte pentru Honorius. Ce le-a cerut judecătorilor, în cazul în care fiii ei nu vor să părăsească vila lui Prigoană
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lovitură imensă pentru UDREA. Dezvăluirea care cutremură toată închisoarea
StirileBZI
Schimbări importante pentru pensionarii cu venituri mici: Cu cât crește indemnizația socială de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Averea lui Elon Musk atinge un nivel record de 347,8 miliarde de dolari
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni