Iată principalele declaraţii ale preşedintelui Klaus Iohannis:
Guvernul lucrează la identificarea proiectelor care vor fi incluse in program si este în dialog cu Comisia Europeană pentru ca intr-un final să fie eligibile. România are foarte multă nevoie de infrastructură, în special autostrăzi și căi ferate. Eforturile Guvernului se concentreaza in prezent pe intrastructura. Autostrazile sunt foarte importante. Avem mai multe proiecte de autostrada pentru care se solicita bani europeni. Din partea noastra este nevoie de o serie de acte si se lucreza, suntem foarte avansați, avem mai multe tronsoane importante pregătite pentru a fi incluse în proiecte cu finanțare europeană.
Un alt subiect a fost partea de agricultura și protecția mediului. Fermierii români au mare nevoie să fie susţinuţi. Se confrunta cu seceta din primavara. Pentru a veni in spirjul fermierilor Guvernul a prevazut la rectificare fonduri substantiale pentru fermierii afectati de seceta, pentru despăgubiri. Pregatirea unor proiecte care vin să prevină astfel de situatii, lucrăm la proiecte care vizează irigatii.
UPDATE: Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a anunţat că discuţiile programate marţi la Cotroceni cu preşedintele României vizează Programul Naţional Strategic şi Programul Naţional de Relansare, două teme care ar fi trebuit să fie subiectele principale atât ale autorităţilor cât şi ale fermierilor”, dacă în aceste an nu ar fi fost pandemia de Covid-19 şi seceta.
„Problema rectificării o să o avem în Guvern, iar la Cotroceni discutăm Programul Naţional Strategic şi Programul Naţional de Relansare, cele două subiecte care, dacă nu ar fi fost această pandemie şi dacă nu ar fi fost această secetă, ar fi trebuit să fie subiectele principale atât ale noastre cât şi ale fermierilor, pentru că este foarte important. Din păcate, a fost lăsat aşa în umbră din punct de vedere al atenţiei dumneavoastră acest Program Naţional Strategic, dar care, în opinia mea, nu şi-a pierdut din importanţă. Este vital cum decidem acum să finanţăm agricultura României în următorii 7 ani şi cum să alocăm sumele respective”, a precizat Adrian Oros, întrebat ce va discuta la întâlnirea de marţi cu preşedintele României, scrie agerpres.ro.
El a precizat că negocierile cu asociaţiile fermierilor pe PNS sunt în grafic. „A fost acea perioadă de aproape trei luni în care nu am reuşit să ne întâlnim, apoi am refăcut întâlnirile, unele şi prin prezenţa liderilor asociaţiei, altele prin videoconferinţe. (…) De la Bruxelles semnalele nu sunt doar pentru România, sunt pentru toate ţările, pentru că toate ţările au elaborat sau sunt în curs de elaborare a Programelor Naţionale Strategice, pe de o parte, iar pe de altă parte fiecare ţară vrea să atragă cât mai mult prin programul acela de creşterea rezilienţei şi de relansare economică. La finele săptămânii următoare o să avem prima întâlnire. Sper ca evenimentele sanitare să ne permită să participăm la întâlnirea din Germania legată de cele două subiecte”, a adăugat ministrul Agriculturii.
Președintele Klaus Iohannis va avea marți, la ora 15:00, la Palatul Cotroceni, o ședință de lucru cu Prim-ministrul României, Ludovic Orban, Viceprim-ministrul Raluca Turcan, Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, Ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Lucian Bode, și Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a anunţat Administraţia Prezidenţială.
La finalul ședinței, Președintele României va susține o declarație de presă care poate fi urmărită în direct şi pe RomaniaTV.net.
PSD a anunţat o nouă moţiunea de cenzură împotriva Guvernului, susţinând că România este o „ţară în derivă” şi cu un guvern cu „zero credibilitate”.
„Considerăm că e timpul să plecaţi acasă sau la puşcărie, în funcţie de faptele fiecăruia”, i-a transmis Ciolacu, în plenul Parlamentului, premierului Orban, după ce acesta din urmă a prezentat raportul privind redeschiderea şcolilor şi alegerile locale din septembrie.
Ciolacu a susţinut că, după nouă luni de guvernare liberală, România este „o ţară în derivă”.
„Un haos imens, cu o economie pusă la pământ şi cu şomaj galopant, asta este România după nouă luni de guvernare liberală, o ţară în derivă, cu un guvern cu zero credibilitate, un guvern în care miniştrii se contrazic unul pe celălalt spre disperarea românilor care nu mai înţeleg nimic”, a spus Ciolacu.
Duminică seara, la lansarea candidaţilor PSD în alegerile locale din septembrie, din Bucureşti, Marcel Ciolacu a susţinut că în cursul acestei săptămâni ar urma să fie citită moţiunea de cenzură şi să fie programate dezbaterea şi votul.
PSD depune moţiunea de cenzură împotriva Guvernului PNL luni la Parlament. Ciolacu: „Este un act de patriotism”
Ulterior, într-o intervenţie telefonică la Antena 3, Ciolacu a anunţat că moţiunea de cenzură se intitulează „Guvernul PNL – de la pandemie la pandemită generalizată. Belşug în buzunarele clientelei PNL, sărăcie în buzunarele românilor”.
„În noaptea aceasta, echipa de la partid o să o finalizeze. Mâine, aşa cum am promis, o să o depunem. Se intitulează „Guvernul PNL – de la pandemie la pandemită generalizată. Belşug în buzunarele clientelei PNL, sărăcie în buzunarele românilor”. Este semnată de 202 parlamentari, tot grupul PSD”, a declarat Ciolacu.
Liderul interimar al social-democraţilor a precizat că există discuţii cu toate partidele politice reprezentate în Parlament pentru susţinerea moţiunii de cenzură.
„Cred că, după citirea ei, nu vor mai exista forţe politice responsabile care să nu voteze moţiunea. Am cumulat tot – haosul din gestionarea pandemiei, lipsa de credibilitate a guvernului, sfidarea românilor prin tot felul de chermeze şi fraternizări cu interlopii, dezastrul economic, nerespectarea legilor privind alocaţiile, pensiile şi, mai nou, salariile profesorilor, ţinerea spitalelor închise, scăderea nivelului de trai şi furtul din banii românilor confirmat de raportul Curţii de Conturi”, a arătat liderul interimar al PSD.
Marcel Ciolacu a reiterat că „acest guvern trebuie să plece de îndată” şi, după adoptarea moţiunii de cenzură, PSD va merge la preşedintele României cu o propunere de prim-ministru.