Evoluţia coronavirusului de la o zi la alta. Cum deosebeşti simptomele de cele ale unei simple răceli

Potrivit specialiştilor, primele semne ale infectării cu coronavirus pot să apără într-un interval de 2 până la 14 zile de la expunerea la virus. Foarte multe persoane pot crede la început că este vorba despre o simplă răceală, deoarece primul simptom care apare, de obicei, este febra, scrie Business Insider. Situația se poate agrava rapid, astfel că este important să ştim cum evoluează Covid-19 de la o zi la alta.
Filip Stan
19 aug. 2020, 05:27
Evoluţia coronavirusului de la o zi la alta. Cum deosebeşti simptomele de cele ale unei simple răceli

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății și Chinei, începând din 20 februarie 2020, 80% din cazurile confirmate de laborator au fost ușoare până la moderate, 14% au fost severe și 6% au fost critice.

Trebuie știut însă faptul că un caz ușor de COVID-19 nu este ca o răceală ușoară. Simptomele vor fi în continuare destul de severe. În această categorie intră toți cei care nu au nevoie de oxigen pentru a respira. Cazurile severe au nevoie de oxigen suplimentar, iar cele critice sunt definite prin insuficiență respiratorie acută sau insuficiență de mai multe organe.

Simptomele, tratamentele și calendarul bolii variază în funcție de categoria de pacienți.

Cum evoluează COVID de la o zi la alta

Primul simptom poate să apară într-o perioadă de 2 până la 14 zile după expunerea la noul coronavirus. Mulți pacienți ar putea crede că este vorba despre o răceală sau gripa comună. Organizația Mondială a Sănătății și China susțin că aproximativ 88% dintre persoanele care aveau COVID-19 aveau febră.

Un alt studiu efectuat în China a arătat că, în timp ce doar 44% dintre pacienți aveau febră la internarea într-un spital, 89% au dezvoltat febră în cele din urmă. Dar au fost și cazuri în care simptomele gastro-intestinale au fost cele care au apărut prima dată. Este vorba despre diareea, greață, vărsăturile și / sau disconfortul abdominal, care pot apărea cu câteva zile înainte de simptomele respiratorii.

Însă, este vorba despre excepții de la regulă, deoarece COVID-19 este o boală respiratorie.

Pentru majoritatea pacienților, Covid-19 va începe și se va încheia cu afectarea plămânilor. În primele zile ale infecției, virusul invadează celule pulmonare. Mai exact, acest lucru poate afecta cilii, celulele aflate în pasajele bronșice, care au rol de curățare a mucusului în exces din cauza infecției. Când aceste celule sunt afectate, mor și sunt eliminate, adăugându-se resturilor și reducând capacitatea organismului de a împiedica intrarea de resturi în plămâni și trahee.

Inflamația provoacă daune, iar pagubele provoacă mai multă inflamație și acest ciclu ar putea continua până nu mai rămâne țesut sănătos. Această inflamație ar putea explica de ce tusea uscată este unul dintre cele mai frecvente simptome în Covid-19. Același lucru este valabil și pentru scurtarea respirației și producția de flegmă.

Când apar oboseala și durerile de gât

Alte simptome care pot apărea în această perioadă sunt oboseala, durerile de gât, durerile de cap, durerile articulare sau musculare, frisoane și secreții nazale.

În ziua a cincea, pacienții cu afecțiuni preexistente ar putea constata că au probleme cu respirația și, de obicei, durează aproximativ șapte zile pentru ca o persoană să meargă la spital. De regulă, totuși, cazurile ușoare de Covid-19 se vindecă până la această dată.

Pneumonia apare în cazurile moderate sau critice

Cei cu cazuri moderate până la critice, însă, vor dezvolta deja pneumonie, care poate varia de la a nu fi periculoasă pentru viața pacientului la pneunonie severă, care pune viața pacientului în pericol. Timpul de recuperare pentru acești pacienți ar putea fi între câteva zile sau câteva săptămâni. Cu toate acestea, în cazurile grave și critice, simptomele pot escalada până la sindromul de detresă respiratorie (SDRA).

SDRA apare atunci când lichidul se acumulează în alveolele mici, elastice din plămâni. Mai mult fluid în plămâni înseamnă mai puțin oxigen ce poate ajunge în sânge. Acest lucru privează organele de oxigenul de care au nevoie pentru a funcționa.

Inflamarea declanșează un val de celule imune care vizează infecția. De obicei, sunt izolate de zonele infectate, dar uneori organismul cedează, atunci când celulele imune încep să omoare orice le stă în cale, inclusiv celule sănătoase. SDRA este adesea fatală. În cazuri critice, poate duce la insuficiență respiratorie acută, necesitând aparate de menținere în viață, iar pacienții ajung de cele cel mai multe ori la terapie intensivă.

Tratamentul SDRA include oxigen suplimentar și ventilație mecanică. Scopul este de a obține mai mult oxigen în fluxul sanguin, deoarece plămânii nu mai funcționează normal. Când acest tratament nu funcționează, plămânii sunt practic inundați și nu mai pot trimite oxigen în vasele de sânge.  Din acest motiv mor cele mai multe persoane. 

Studii timpurii au descoperit că majoritatea persoanelor care au murit din cauza Covid-19 au decedat într-un interval de 14 până la 19 zile de la infectarea cu coronavirus. Și, în medie, persoanele care se recuperează sunt externate din spital după două săptămâni și jumătate, de la debutul bolii.

În cazurile critice, recuperarea ar putea dura luni de zile. De asemenea, un pacient aflat în perioada de recuperare poate fi în continuare contagios.

Citeşte şi Explozie de cazuri de coronavirus în Liban. A fost decretată izolare totală

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Ce să pui, de fapt, în carnea pentru perișoare ca să iasă pufoase și gustoase. Este un secret al bucătarilor din Turcia, stăpâni peste rețetă. O să apelezi mereu la acest truc
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Selly încurajează tinerii să participe la alegeri: „Este modul vostru de a ține democrația în viață”
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni