Prin băile de gaz se pot trata în special afecțiuni cardiovasculare, dermatologice, ginecologice și endocrine, precum și în unele afecțiuni ale aparatului locomotor – reumatisme cronice degenerative articulare, potrivit visitharghita.ro. Mofeta este recomandată și în scop profilactic persoanelor cu risc cardiovascular, celor care suferă de hipertensiune, nivel crescut al colesterolului. De asemenea, este indicată și fumătorilor, persoanelor care au probleme cu circulația precum și celor care lucrează în frig.
Este cunoscut faptul că gazul emanat are efecte benefice și asupra potenței, prin aceea că favorizeată procesul de vasodilatație.
În straturile superioare ale gazelor, concentrația de bioxid de carbon este mult mai scăzuta, fapt care stimulează transportul de oxigen către țesuturile organismului, inclusiv către creier, ceea ce duce la creșterea randamentului intelectual.
Această procedură este interzisă persoanelor care suferă de cardiopatie ischemică, celor cu tulburări de ritm cardiac, sau celor care au suferit un infarct miocardic recent. De asemenea, mofeta este contraindicată în hipertensiunea arterială de gradul II și III, în insuficiență cardiacă, în ateroscleroza cerebrală, în insuficienţe venoase stadiul II-III, în bolile digestive sau renale, în afecțiunile respiratorii cronice.
Nu este recomandată nici bolnavilor de cancer pentru că, dilatând vasele, oxigenul ajunge mai repede la boală și avansează, şi nici celor care suferă de boli venerice. Expunerea la mofetă este, de asemenea, interzisă persoanelor care au suferit intervenţii chirurgicale în ultimele șase luni.
Citeşte şi Leacuri din natură pentru sindromul premenstrual
Procedura se face numai la recomandarea medicului și sub supraveghere, iar cei care prezintă riscuri trebuie înștiințați asupra acestor riscuri, întrucât există multe persoane tentate să încerce mofetele care se găsesc în aer liber, necunoscând pericolele la care se expun.
Mofetariul este o încăpere amenajată în trepte, asemănător unui mic amfiteatru, gazele acumulându-se în partea inferioară. Prin coborâre treptată se pot face “băi” controlate în gaz. Evacuarea gazelor din mofetă se efectuează în mod continuu prin guri de evacuare care nu trebuie să fie în direcția vânturilor dominante.
Mofetele sunt prevăzute cu un sistem de avertizare a nivelului gazului. În mofetării, pacienții stau în picioare. Pacientul trebuie expus doar de la partea inferioară a trunchiului în jos pentru a evita producerea unor intoxicații. Nivelul bioxidului de carbon trebuie controlat din jumătate în jumătate de oră, cu ajutorul unui chibrit aprins. La atingerea interfeței între aer și acumulare, chibritul se va stinge.
Înaintea tratamentului prin mofetă se recomandă ca pacientul să se odihnească 5-10 minute. Trebuie evitată orice mișcare sau chiar vorbitul deoarece gazul, care este mai dens decât aerul, se miscă foarte ușor și pacientul îl poate inhala.
Durata unei ședințe nu ar trebui să depășească 20 minute. Pentru a avea un efect de durată, sunt necesare 10 până la chiar 28 zile de tratament. La început, ședințele sunt de 15 minute, de două ori pe zi, iar mai târziu se pot adăuga încă 5 minute până la maxim o jumătate de oră pentru un efect terapeutic adecvat.
Una dintre cele mai cunoscute stațiuni cu mofete o reprezintă Băile Pucioasa Sântimbru. Terapia prin scufundarea în gaze terapeutice se poate face și în Slănic Moldova, însă cele mai frecventate sunt cele din Harghita și Covasna.
Cea mai mare mofetă naturală din Europa se află la Covasna. Este vorba despre Peştera Puturosu, situată la peste 1000 de metri altitudine, scrie adevarul.ro. Peştera are cea mai mare concentraţie de sulf din ţară, dar şi din Europa. Este galeria unei foste mine de sulf, situată în partea sud-vestică a Muntelui Puturosu, la o înălţime de 1052 metri. Prin gura acestei grote iese la suprafaţă o cantitate mare de gaz mofetic, peste 3.000 de metri cubi, cel mai mare debit din Europa pentru o emanaţie postvulcanică.
Din cauza sulfului, pereţii sunt galbeni. Nivelul gazelor de hidrogen sulfurat face ca nici zăpada să nu se depună în zona de evacuare.
Citeşte şi Simptome mai puţin cunoscute ale atacului de cord
Peştera Puturosu este situată lângă staţiunea Băile Balvanyos din judeţul Covasna. Ca să ajungi la grotă trebuie să porneşti de la hotelul Best Western din Balvanyos. De aici există indicatoare care te vor îndruma, iar drumul se parcurge în aprozimativ 30 de minute.
Deși mofete se mai găsesc și în Franța, Italia, Insula Java sau în Parcul Național Yellowstone (SUA) cele din România sunt unice prin emanațiile de gaz uscat foarte bogat în bioxid de carbon (în proporție de 95-98%), un factor terapeutic foarte eficient. De asemenea, mofetele din țara noastră conțin gaze rare precum heliu și radon, ce completează efectul curativ al mofetoterapiei.