Și în România au apărut mărturii halucinante făcute de românii care s-au vaccinat cu acest ser, motiv pentru care specialiștii RO Vaccinare au răspuns la mai multe întrebări legate de serul produs de AstraZeneca.
Câte persoane au fost deja vaccinate în Romania cu loturile problematice?
Răspuns: Aproximativ 77.000. Cu privire la lotul ABV 5300 menționăm că România nu au fost distibuite doze din acest lot. În ceea ce privește lotul ABV 2856 pentru care Italia a decis suspendarea temporară a vaccinării cu vaccinul din lotul menționat, precizăm că România a recepționat prima tranșă de vaccin AZ de 81.600 doze în data de 07.02. ac. Începând cu data de 15.02 a.c., au fost utilizate 77.049 de doze.
Au fost raportate reactii adverse grave?
Răspuns: Majoritatea reacțiilor adverse raportate până în prezent la vaccinul Covid-19 AstraZeneca se încadrează în profilul de siguranță cunoscut al acestui vaccin. Acestea sunt de tipul reactii locale (edem, eritem), febra, frisoane, dureri musculare, cefalee, stare generala de rau, durere locala, dureri articulare, greata, varsaturi, senzatie de greata, ameteli, oboseala, somnolenta.
Până la data 11 martie 2021 pentru vaccinul AstraZeneca au fost raportate un număr total de 2518 rapoarte de reacții adverse, dintre care 861 sunt raportate pentru lotul ABV2856.
Am fost vaccinat cu AstraZeneca. Ce pot sa pățesc? Ce am de făcut?
Răspuns: Persoanele pot reacționa diferit la vaccinuri. Unele persoane au reacții adverse minime sau deloc, dar acest fapt nu indică dacă vaccinul este eficient sau nu. Corpul reacționează într-un mod diferit la acesta. Ca toate vaccinurile, vaccinurile COVID-19 pot provoca reacții adverse, cu toate că acestea nu apar la toate persoanele.
Informatii referitoare la vaccinul AstraZeneca sunt disponibile pe site-ul ANMDMR sectiunea vaccinuri autorizate.
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse la vaccin, și doriți un sfat medical, adresați-vă medicului dumneavoastră curant, farmacistului sau asistentei medicale. Numai aceștia sunt în măsură să vă ofere recomandări cu privire la măsurile ce trebuie luate. Medicul curant poate fi medicul dumneavoastră de familie sau un medic specialist care vă urmărește starea de sănătate.
Dacă m-am vaccinat cu Astra Zeneca, pot sa fac a doua doza cu alt vaccin?
Răspuns: Nu exista pana în prezent date care sa arate ca se poate folosi un alt vaccin pentru a doua doza. În măsura în care nu vor exista argumente pentru a suspenda vaccinarea cu AZ, veți fi vaccinat și la a doua doza cu AZ. Dacă nu va veți vaccina cu a doua doza de vaccin AZ este posibil ca durata pt care veți fi protejat împotriva COVID-19 sa se reducă. In studii în derulare se analizează posibilitatea de a schimba un vaccin cu altul pt a doua doza.
Nu este recomandată la acest moment vreo astfel de schemă de vaccinare. De aceea nici nu există posibilitatea programării în platforma națională la rapel cu un alt tip de vaccin decât cel administrat inițial. Nu este studiata schema de vaccinare cu 2 tipuri de vaccin, prin urmare nu există dovezi referitoare la protectie sau siguranta in acest sens.
Românul vaccinat cu serul AstraZeneca din lotul carantinat a trăit clipe de groază după imunizare. Un bărbat din Olt, vaccinat cu o doză din acest lot a dezvăluit ce reacţii a avut la scurt timp de la vaccinare.
Victima care s-a vaccinat la centrul din Slatina. Omul a descris cu ce s-a confruntat, câteva zile la rând după administrarea dozei din lotul ABV 2856. Vaccinul i-a fost administrat în 22 februarie, însă bărbatul spune că are în plan să-şi facă sistematic dozarea de anticorpi şi în funcţie de rezultat va decide dacă se mai prezintă la rapel.
„Legat de discuţiile pe seama vaccinului Astra Zeneca, eu l-am făcut şi am avut toate reacţiile adverse, cu excepţia umflării ganglionilor şi iritare/roşeaţă la locul vaccinării. A doua zi mi-a fost din ce în ce mai rău, am ajuns acasă seara la 19.00, m-am culcat cu ligheanul la cap. Am 39 de ani, nu fumez, nu beau, sunt destul de sănătos, poate nu fac suficientă mişcare. Am pulsul normal, undeva între 72-80. În a doua zi seara aveam pulsul peste 100 şi la mâna stânga şi la dreapta, tensiunea 145/100 dreapta, 140/95 stânga, la cap simţeam o presiune foarte deranjantă şi aveam o stare de rău si greaţă accentuată.
Nu am mâncat nimic, mai toată ziua, mi-era rău. Nu mai puteam ridica braţul cu vaccinul de durere, care s-a extins treptat în tot corpul, mă simţeam frânt. Saturaţia era 99, deci bună. La temperatura de 37,8 am luat un paracetamol şi am încercat să dorm. După 45 de minute eram alt om, mă lăsase presiunea de la cap, scăzuse febra, am reuşit să dorm, destul de bine, dar ziua 2 a fost un coşmar.
Deşi crede în vaccinare ca fiind soluţia pentru a ne putea întoarce la viaţa de dinainte de pandemie, bărbatul spune că va cumpăni mult înainte de a decide dacă se va prezenta la rapel. „Mi-am propus să mă monitorizez singur şi să decid dacă merită. Şi vaccinul reprezintă un risc“, a dezvăluit bărbatul, pentru Adevarul.
Un cadru didactic din Bihor, care a fost vaccinat cu AstraZeneca, dar nu din lotul problemă, face alte mărturii șocante. Femeia susține că are mâna inflamată și nu o poate mișca, iar în aceste condiții nu a primit concendiu medical post-vaccinare. Mai mult decât atât, femeia susține că nu își va mai face rapelul și nu dorește nimănui să treacă prin ce a trecut ea.
”Am făcut prima doză miercuri, în data de 10. Inițial nu am avut nicio problemă. Am făcut la ora 15:00. Au început la ora 23:00 frisoanele și o durere acută în mână. Apoi febră, amețeli, iar ieri, la aproximativ 24 de ore de la administrarea vaccinului, mi s-a inflamat mâna. În acest moment nu mai am frisoane, dar mâna este în continuare inflamată. De la cot în jos o pot mișca, dar până la cot încă este foarte dureroasă și inflamată”.