Apele lacului IOR s-au înroşit. Specialiştii Apelor Române au luat în calcul mai multe ipoteze, inclusiv aceea că ar putea fi vorba despre o poluare masivă. Totuşi, în urma analizelor probelor de apă, s-a constatat faptul că este vorba despre o invazie a algelor.
De asemenea, Ministerul Mediului a precizat că nu este vorba despre o algă toxică, asta însemnând că prezenţa ei nu afectează nici flora, nici fauna lacului.
„Colegii de la Apele Române ne informează că au identificat prezenţa unei alge roşii pe nume Crysococcus, conform ultimelor rezultate de analiză ale apei lacului IOR din Bucureşti. Este o algă brun-aurie care are o perioadă de dezvoltare primăvara timpuriu, atunci când temperatura apei este până la 13 grade.
Precizăm faptul că această algă nu este de natură toxică. Prin urmare, prezența ei nu afectează nici calitatea apei și nici fauna acvatică.
Din analizele efectuate de către Laboratorul de Calitate a Apelor București, lacul IOR se încadrează în clasa a II-a de calitate, fiind specifică lacurilor de câmpie. Întrucât lacul IOR este un lac artificial de câmpie care nu comunică cu niciun curs de apă, el nu se află în administrarea ANAR. Analizele de apă care au fost efectuate s-au realizat exclusiv la solicitarea și în cadrul controlului efectuat de către Garda de Mediu.
Prin urmare, administratorul lacului este cel responsabil să continue monitorizarea calității apei și să se asigure că nu există surse de poluare”, au anunţat reprezentanţii Ministerului Mediului într-o postare pe Facebook.
Alga descoperită în apele lacului bucureştean nu este de natură toxică. Prin urmare, prezenţa ei nu afectează nici calitatea apei şi nici fauna acvatică.
La momentul sesizării acestei probleme, un ONG de mediu a lansat ipoteza că apa lacului ar fi fost contaminată cu fecale.
„In urma sesizarilor trimise Garzii de Mediu, aceasta institutie impreuna cu Apele Romane au intervenit imediat, au efectuat un control pe lacul IOR si au prelevat probe de apa. Dupa analiza probelor la un institut abilitat a reiesit clar ca lacul e plin de fecale! A reiesit o calitate slaba a apei la bacterii coliforme, nitriti si amoniu. Ceilalti indicatori sunt o treapta mai sus.
Fiind lac natural ce are la baza 3 izvoare, si nu apa curgatoare, potentialul poluator neluand in calcul acest lucru, s-a produs acest fenomen de inrosire pentru ca intreaga cantitate de fecale deversata a intrat in reactie cu apa din lac, neexistand fenomenul de dilutie si deplasare a poluarii specifice apelor curgatoare„, a transmis, la începutul lunii martie, Fundaţia Eco-Civica.