EXCLUSIV Emilian Imbri! „Ţineţi minte discuţia de anul trecut. Am senzaţia că trecem atât de rapid prin momente similare şi atât de rapid se succed aceste sărbători încât practic te apucă un sentiment de spaimă când te gândeşti că iar vine Paştele şi iar te gândeşti ce o să facem. O să facem ce am făcut şi anul trecut.
Anul trecut au fost controverse, atât din partea reprezentanţilor Bisericii, cât şi din partea instituţiilor statului. Măcar să ajungem şi să fim sănătoşi, să putem trece peste aceste sărbători şi să nu ajungem în a face atât de multe dorinţe ale noastre, mersul în cluburi, în baruri, să se amestece cu nemulţumirea faptului că nu putem merge la Înviere. Nimeni nu trece peste sărbători precum Învierea sau Crăciunul”, a spus dr. Emilian Imbri la România TV.
În 2020, românii nu au putut participa la slujba de Înviere ca în ceilalţi ani şi au primit Sfânta Lumină a Învierii acasă, de la preoţi şi voluntari care au mers în parohii. La acel moment, România se afla în stare de urgenţă.
Raed Arafat nu exclude 10.000 de cazuri în fiecare zi
Coordonatorul DSU, Raed Arafat, susține că numărul de cazuri Covid-19 din țara noastră o să crească. Asta pentru că noua tulpină este tot mai prezentă și mai puternică. El a explicat faptul că un om transmite acum virusul la cinci persoane. Tulpina nouă este din ce în ce mai predominantă. O persoană infectează 5 oameni. Numărul de infectați este mai mare. Asta dacă nu cumva ținem în frâu situația.
Etapa a III-a de vaccinare. Cum se fac programările din 15 martie
Nu sunt clarvăzător să spun exact. Dar măsurile sunt menite să încetinească. Sperăm să fie evidente”, a spus Arafat, la Digi24.
Întrebat dacă exclude, în următoarele două săptămâni, 10.000 de infectări pe zi, secretarul de stat din MAI a răspuns: „Nu pot exclude nimic, nu sunt clarvăzător. Ajungem la 7.000 – 8.000 … e posibil ca această creștere să continue, dar măsurile sunt menite să încetinească această creștere”.
„Noi sperăm să nu ne întoarcem la măsuri similare cu anul trecut de Paști. Eu nu mă pronunț acum, atacurile au fost foarte tendențioase în ultimul timp. Noi sperăm să fie o situație controlabilă și cât mai ok”, a conchis Raed Arafat.
Coordonatorul DSU, Raed Arafat, se arată îngrijorat de prezența variantei britanice a virusului Sars-Covi-2 la noi în țară: „Asta înseamă că avem o problemă și mai mare”, este concluzia acestuia. El dă asigurări că în momentul de față în România nu se pune problema unui lockdown.
„Au fost discutate mai multe variante pentru oră. Deciziile nu sunt luate de o singură persoană. Noi discutăm în grupul tehnco-științific. Am analizat unele măsuri din alte țări. Pe partea de circulație au variat diverse țări. (…) Această oră limitează activitățile ulterioare: dacă trebuie să ajungi la 22:00 acasă, nu mai ai timp – poate – să te vezi cu prietenii.
Nu e cazul să mergem mai jos în momentul de față. Ce știm sigur e că nu dorim să facem un lockdown total. Măsurile se adaptează și zonal.
Măsurile noastre au fost mai puțin radicale. Nerespectarea regulilor va duce la impunerea de măsuri mai stricte.
Dacă ne trezim în vară cu un număr mare de cazuri poate o să fie limitări. Scenariile duc la speculații și imediat la acțiuni de denigrare din partea unora sau altora. Nu poți să dau un scenariu. Suntem abia în ianuarie. Trebuie să așteptăm să vedem cum evoluează. Dacă mă întrebați acum cum o să fie în august, vă spun că nu știu.
Vaccinul a schimbat ceea ce avem față de anul trecut. Dar și experiența noastră. Diferența față de anul trecut e că avem o speranță.
Studiile arată că tulpina britanică este și mai mortală. Asta înseamă că avem o problemă și mai mare”, a spus Raed Arafat la Dig24.