Previziuni din ce în ce mai sumbre pentru România. Numărul cazurilor de COVID-19 continuă să crească, iar specialiștii vin cu vești din ce în ce mai proaste. Alexandru Rafila trage un semnal de alarmă, fiind de părere că cifrele vor crește considerabil după redeschiderea școlilor. Chiar și așa, nimic nu este sigur, deoarece totul depinde de urmăroarele trei săptămâni. „Nu cred că a existat vreo ţară în care reîntoarcerea copiilor la şcoală să nu fie însoţită şi de o creştere. Dar acum sunt două elemente pe care le-aş discuta. Dacă până la începerea anului şcolar intrăm într-un trend descendent, să dea Dumnezeu să intrăm în următoarele trei săptămâni, atunci această creştere, dacă va fi controlată prin măsurile pe care reuşim să le luăm împreună.”, a declarat profesorul pentru Digi 24.
Risc mai mare dacă se deschid restaurantele
„Da, este un risc mai mare pentru că discuţi de un spaţiu închis versus un spaţiu deschis. Validarea unui spaţiu ca şi terasă ar putea să fie făcută de o autoritate care are responsabilitate în acest domeniu”, a declarat Alexandru Rafila, întrebat duminică la Digi 24 dacă există un risc mai mare să iei coronavirus într-un restaurant decât la terasa aceluiaşi restaurant.
Întrebat dacă instalarea unor aparate de filtrare care să reducă riscul de infectare ar putea fi o condiţie pentru redeschiderea restaurantelor, în condiţiile în care un studiu MIT care arăta că riscul de a te infecta într-un avion este extrem de mic, unul la 4.300, iar dacă există un rând liber, acolo unde sunt locuri de trei, unul la 7.700, Rafila a spus că poate fi pusă în dezbatere o astfel de recomandare.
„Poţi să pui în dezbatere o astfel de recomandare, mai degrabă. Eu am citit inclus ale Centrul European de Control al Bolilor. Nu sunt foarte clare în ceea ce priveşte utilizarea echipamentelor de dezinfecţie şi filtrare a aerului. Sunt menţionate, dar nu sunt neapărat indicate în acest moment. Cred că este o acţiune în dezvoltare în momentul de faţă şi, dacă se va considera oportun, acest tip de echipamente de dezinfecţie sau filtrare a aerului ar putea să fie utilizate dar nu numai de restaurante, cred că şi mulţi angajatori ar putea să fie interesaţi de utilizarea unor astfel de echipamente. Este una dintre posibilităţi şi nu cred că nu merită să ne aplecăm asupra ei. Dar repet, datele din literatură care fac referire la astfel de echipamente şi reducerea transmiterii acestei infecţii sunt foarte, foarte puţine. Probabil unul dintre articole este cel pe care l-aţi menţionat dumneavoastră”, a conchis Rafila.
Situaţie complicată şi de Crăciun
Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a declarat că de Crăciun speră ca situaţia privind coronavirusul să nu fie una foarte complicată şi a precizat că recomandările de protejare se vor menţine. Dacă nivelul îmbolnăvirilor se va menţine cu cel din această perioadă, atunci ne putem desfăşura activitatea în paramentrii de acum. În caz contrar vor trebui luate probabil măsuri administrative. El a îndemnat la vaccinarea antigripală în sezonul rece, deoarece infecţia gripală se va suprapune cea de COVID-19, iar asta agravează lucrurile, nu doar la nivel individual, ci şi pentru sistemul de sănătate care va fi nevoit să gestioneze ambele chestiuni.
„Sper, ca de Crăciun să nu avem o situaţie foarte, foarte complicată. Cu siguranţă recomandările se vor menţine. Dacă nivelul de îmbolnăvire va fi asemănător cu cel din această perioadă, atunci ne vom putea desfăşura activitatea în parametrii în care o desfăşurăm şi acum, dacă lucrurile se vor înrăutăţi sigur că atunci trecem peste aşa-zisele opinii ale experţilor şi vor trebui luate probabil măsuri administrative care trebuie asumate în acel moment. Nu ştiu vă să spun ce ar însemna asta”, a afirmat Alexandru Rafila, întrebat duminică la Digi 24 ce se va întâmpla de Crăciun, în contextul în care de Paşte oamenii au stat în casă din cauza epidemiei de coronavirus.
Rafila a mai precizat că nu vrea să pună problema într-un mod aşa dramatic şi a îndemnat la pregătiri din timp şi vaccinarea antigripală.
„Eu nu vreau să pun problema că lucrurile vor evolua într-un mod aşa dramatic, dacă ne pregătim din timp, dacă ne vaccinăm antigripal, pentru că şi asta va condiţiona sezonul rece. Evident că infecţia gripală care se suprapune cu infecţia cu noul coronavirus agravează lucrurile, nu numai la nivel individual, ci şi la nivelul sistemului de sănătate care odată este suprasolicitat de coronavirus şi o suprasolicitare dublată de infecţia virală poate să îl pună în mare pericol”, a completat profesorul Alexandru Rafila.