Opiniile în rândul cadrelor medicale sunt împărţite cu privire la situaţia pacienţilor infectaţi cu COVID-19. Unii dintre medici sugerează că anumite tratamente sunt mai eficiente în tratarea formelor grave. De exemplu, folosirea medicamentului cu dexametazonă a dus recent la o îmbunătăţire a şanselor de supravieţuire în cazul pacienţilor ce au nevoie să fie ventilaţi artificial. În schimb, alţii consideră că ar trebui luaţi în calcul şi alţi factori. Una dintre sugestii este că noul coronavirus (COVID-19) a devenit acum o boală răspândită în râdnul tinerilor, despre care medicii afirmă că este puţin probabil să moară sau să sufere complicaţii serioase.
Unii dintre cercetători neagă acest scenariu şi arată spre situaţia din Statele Unite, unde a fost consemnată o creştere a numărului de infecţii cu noul coronavirus în rândul tinerilor de 20-30 de ani. Acest lucru a fost, însă, urmat de un val de cazuri de infecţii în rândul pacienţilor în vârstă care s-au contaminat de la tineri. În consecinţă, a existat o creştere simţitoate a numărului de decese. Oamenii de ştiinţă avertizează că un scenariu similiar s-ar putea produce în Europa, precum şi în Marea Britanie, în doar câteva săptămâni, notează The Guardian.
Ideea este susţinută de unii dintre cercetători. Potrivit acestora, cei mai mulţi dintre viruşi tind să-şi piardă din infecţiozitate deoarece nu obţin niciun avantaj prin contaminarea organismului-gazdă. Acest lucru s-ar putea întâmplat, cel mai probabil, în cazul virusului SARS-COV-2.
În schimb, sunt oameni de ştiinţă care afirmă că un astfel de proces e puţin probabil să se întâmple rapid. Riscul de infectare cu COVID-19, în momentul în care virusul este transmis de la o persoană la alta, ar putea scădea datorită distanţării sociale. Cercetătorii mai afirmă că sistemul nostru imunitar ar putea gestiona mai uşor un nivel scăzut de infecţiozitate, iar, astfel, rata mortalităţii ar putea scădea.
Potrivit universităţii americane Johns Hopkins, 808.928 de oameni au murit din cauza COVID-19 la nivel mondial, iar 23.434.221 milioane s-au infectat cu această boală infecţioasă.