Recomandările medicilor pentru noul an şcolar în contextul pandemiei de COVID-19

În mai puţin de trei săptămâni, elevii ar trebui să revină la şcoală. În contextul pandemiei de COVID-19, medicii recomandă ca La cele mai mici semne de bolă respiratorie sau viroză, părintele trebuie să nu trimită la şcoală copilul şi să ia legătura cu medicul de familie.
Romania TV
26 aug. 2020, 06:13
Recomandările medicilor pentru noul an şcolar în contextul pandemiei de COVID-19

Înainte de începerea noului an şcolar, părinţii se gândesc dacă să îşi trimită copiii la şcoală sau să amâne chiar şi cu un an revenirea în colectivitate de teama infectării cu SARS-COV-2 a celor mici. Medicii le recomandă să îşi trimită copiii la şcoală, însă să fie precauţi, să îi ţină la domiciliu la orice semn de afecţiune respiratorie acută. 

„Importantă este instruirea temeinică a părinţilor care observă orice modificare la starea de sănătate a copilului. De exemplu, dacă astăzi a tuşit de trei ori şi ieri nu a tuşit deloc, este indicat să ţină copilul acasă şi să se sfătuiască imediat cu medicul”, a explicat dr. Dana Popescu, medic de familie ieşean şi secretar al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, pentru ziaruldeiasi.ro.

Citeşte şi: REGULI pentru începerea şcolii în siguranţă. Salvaţi Copiii, scrisoare pentru Guvern înaintea noului an şcolar

Dr. Dana Popescu consideră că pentru a limita riscurile infectării este nevoie de o schimbare în modul în care copiii se vor comporta de acum încolo într-o colectivitate.

„După părerea mea, ar trebui scăzută durata pe care copiii o petrec în colectivitate, în loc de patru ore de exemplu, să stea două ore, să fie organizaţi în două ture, să se facă o aerisire corespunzătoare a clasei, iar cât încă vremea e frumoasă să fie făcute activităţi în aer liber. De asemenea, în măsura în care este posibil ar trebui să se renunţe la luarea mesei în comun”, a mai precizat specialistul ieşean.

 

Când vor afla elevii după care din cele trei scenarii vor merge la şcoală

Anul şcolar 2020 – 2021 trebuie să înceapă în trei săptămâni, dar deocamdată elevii, părinţii, dar şi profesorii nu cunosc detalii despre cum se vor desfăşura cursurile începând cu 14 septembrie.  

Direcțiile de sănătate publică să anunţe după 7 septembrie datele epidemiologice în funcție de care autorităţile vor decide în care scenariu se înscriu școlile pentru începutul de an şcolar: scenariul verde, scenariul galben sau scenariul roșu.

Citeşte şi: Cum vor arăta clasele după redeschiderea şcolilor în septembrie VIDEO

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, spune că direcţiile de sănătate publică vor informa şcolile asupra situaţiei epidemiologice din fiecare zonă, apoi se va lua o decizie asupra scenariului în care se va redeschide fiecare unitate de învățământ în parte.

„În principiu, începem cursurile în spațiul școlii din 14 septembrie”, a spus ministrul Monica Anisie.

Ministrul a precizat că multe dintre normele propuse acum au fost respectate și în momentul redeschiderii școlilor, înaintea examenelor naționale.

„Se vor face acele circuite de intrare și sosire, vor fi dezinfectate sălile în fiecare dimineață și între schimburi, se păstrează distanța fizică de un metru și vor fi amplasate separatoare între băncile elevilor unde nu se poate respecta distanțarea. Curtea școlii va fi și ea dezinfectată. În pauză, elevii când vor merge în spațiul școlii să aibă și ei acel spațiu securizat. Vor purta mască toți elevii și profesorii, excepție fac preșcolarii.

Așa cum este prevăzut în proiectul de ordin, toți elevii vin la școală, în funcție de scenariu, păstrând distanțarea de un metru, sau cu separatoare. În funcție de scenariul epidemiologic în care ne aflăm, vom lua măsurile care se impun. Dacă scenariul e verde, vor fi toți elevii în clasă. Și în alte state s-a renunțat la măsura de a distanța fizic elevii, dar există separatoare”, a spus ministrul Monica Anisie.

Întrebată de declarația pe care părintele va fi nevoit să o dea la începutul fiecărui ciclu de prezență fizică în spațiul școlar, Anisie a spus că este „o declaraie pe care o dăm toți acum la toate instituțiile”.

De asemenea, Monica Anisie le-a transmis părinților că „nu are justificare temerea de a duce copiii la școală” și că „spațiul școlii va fi unul în care riscul de îmbolnăviri va fi diminuat”.

Citeşte şi NOUL AN ŞCOLAR, un nou proiect pregătit de Guvern: ore de 30 de minute şi cursuri în 3-4 schimburi

 

REGULI pentru revenirea la grădiniţă în septembrie 2020. Ce conţine ghidul publicat de Ministerul Sănătăţii

Ministerul Sănătăţii a lansat în dezbatere publică un proiect de Ordin pentru aprobarea Normelor privind instituirea de măsuri sanitare și de protecție în unitățile de învățământ în perioada pandemiei COVID-19. Proiectul conţine explicaţii cu privire la scenariile de funcționare pentru fiecare ciclu de învățământ preuniversitar în funcţie de situaţia epidemiologică. Potrivit documentului, preşcolarii vor merge la grădiniţă cinci zile pe săptămână în scenariile verde și galben. În cazul unui scenariu roşu, cursurile se suspendă, iar copiii de grădiniţă vor urma cursuri online.  

Citeşte şi: Mai puţine ore pentru unii elevi începând din septembrie. Anunţul ministrului Educaţiei

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Singurele pensii care ar putea fi mărite în acest an. Anunțul momentului pentru milioane de pensionari
Capital.ro
Limită la bancomat. Anunț pentru românii care retrag bani cash de la ATM. Se aplică în toată țara
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Greșeala pe care toți șoferii o fac la semafor. Vine la pachet cu mai multe costuri
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensiile se majorează între 100 și 400 de lei din februarie. Ce documente trebuie depuse de pensionari?
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat în direct: Asta a fost finalul!
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Crin Antonescu propune restructurări în instituțiile statului pentru a aloca resursele în educație și sănătate
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București