Mike Pompeo, secretarul de stat american, a vizitat marţi Khartoum pentru a sublinia sprijinul SUA pentru noul guvern de tranziţie care a luat puterea în urma căderii guvernului autoritar al lui Omar al-Bashir, anul trecut. Pompeo, care a făcut presiuni şi pentru îmbunătăţirea legăturilor dintre Sudan şi Israel, a discutat despre ridicarea sancţiunilor cu premierul sudanez, Abdalla Hamdok, dar oferta sa a fost de natură să stârnească furie în rândul opiniei publice şi consternare pe mapamond. SUA propune, nici mai mult nici mai puţin decât 330 de milioane de dolari, în schimbul scoaterii Sudanului de pe lista ţărilor care sponsorizează terorismul. Suma ar reprezenta compensaţii pentru victimele atentatelor teroriste comise cu susţinerea guvernului autoritar care a condus ţara în ultimii 30 de ani.
Citeşte şi Doi membri ai ONU au fost UCIŞI într-un atac terorist produs în Mali
Sudanul este pe listă din 1993 şi, prin urmare, se confruntă cu o serie de măsuri restrictive, inclusiv imposibilitatea de a accesa ajutorului financiar atât de necesar din partea instituţiilor multilaterale internaţionale. Atacurile asupra ambasadelor din Tanzania şi Kenya din 1998 a fost realizate de Al-Qaida. Peste 224 de persoane au murit şi 4.000 de persoane au fost rănite în atentate. Instanţele din SUA au găsit Sudanul vinovat că a oferit sprijin esenţial al-Qaida atunci când Bin Laden a avut sediul în ţară între 1991 şi 1996.
Însă oficialii, liderii opoziţiei şi oamenii obişnuiţi din ţară şi-au exprimat idignarea faţă de perspectiva unei plăţi către SUA. Unii s-au plâns că este nedrept ca noul guvern reformist din Sudan să sufere din cauza faptelor greşite ale unui dictator căzut.
Activistul Mohamed Babiker, în vârstă de 32 de ani, a acuzat SUA că a intensificat problemele din Sudan: „Ne-am opus regimului şi l-am răsturnat. Acum trebuie să plătim pentru ceea ce a făcut rău„, a spus acesta, iar părerea sa este susţinută masiv de opinia publică.