Vaccinul rusesc Sputnik V va fi produs în Italia, Spania, Franța și Germania, a anunțat Fondul suveran rus (RDIF).
„În momentul de față au loc alte negocieri pentru creșterea producției în UE. Acest lucru va permite să se înceapă aprovizionarea pieței unice europene cu Sputnik V imediat după autorizarea sa de către Agenția europeană a medicamentelor (EMA)”, a menționat într-un comunicat directorul RDIF Kirill Dmitriev.
Societatea care a finanțat dezvoltarea vaccinului rus, Sputnik V, nu a indicat numele grupurilor europene cu care s-a ajuns la acorduri.
În momentul de față, Sputnik V nu e încă autorizat în UE, dar a depășit o etapă importantă odată cu lansarea examinării vaccinului de către EMA, cu sediul la Amsterdam.
În urma anunțului, autoritățile ruse s-au arătat pregătite să furnizeze vaccinuri unui număr de 50 de milioane de europeni, începând cu luna iunie.
Ddmitriev a spus că Rusia e pregătită să lanseze aprovizionarea statelor membre UE care autorizează Sputnik V în mod independent față de EMA, ca Ungaria.
Dacă la început Sputnik V a fost primit cu scepticism în străinătate, între timp a convins 50 de țări că este eficient.
Numele Sputnik a fost acordat vaccinului în mod simbolic, reprezentând un omagiu adus primului satelit plasat pe orbită, în 1957, de către URSS.
În urmă cu câteva zile, preşedinta consiliului de administraţie al Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA), Christa Virtumer-Hoche, a sfătuit ţările membre ale UE să nu autorizeze în regim de urgenţă vaccinul rusesc Sputnik V împotriva COVID-19, invocând date insuficiente pentru moment despre persoanele vaccinate.
„Se poate compara puţin cu ruleta rusească”, a declarat Christa Virtumer-Hoche duminică seara într-un interviu acordat postului austriac de televiziune ORF, în timp ce guvernul de la Viena îşi extinde contactele cu Moscova, potrivit sursei citate. „Avem nevoie de documente pe care să le putem examina. În prezent, nu avem date despre efectele secundare la persoanele care au fost vaccinate”, a spus ea.
„Suntem în necunoscut şi de aceea recomand cu tărie să nu eliberăm o autorizaţie naţională de urgenţă”, a insistat reprezentanta EMA, îndemnând ţările să aştepte unda verde de la autoritatea de reglementare europeană.