Alertă de grad înalt în Myanmar. Radiodifuzorul de stat MRTV a anunţat aplicarea legii marţiale în mai multe zone în care oamenii se adunau să protesteze. Aproape 40 de persoane au fost ucise duminică, şi zeci au fost rănite într-una dintre cele mai mortale zile de represiune împotriva protestatarilor, potrivit Asociaţiei de Asistenţă pentru Deţinuţii Politici.
Complicând eforturile de organizare a unor noi proteste, precum şi acoperirea mediatică a crizei, serviciul de internet mobil a fost redus, deşi accesul este încă disponibil prin conexiuni fixe de bandă largă.
Faptul că serviciului de interneta fost blocat a forţat amânarea şedinţei judecătoreşti din capitala Natpyitaw pentru liderul reţinut din Myanmar, Aung San Suu Kyi, care trebuia să participe printr-o conferinţă video, a declarat avocatul ei Khin Maung Zaw.
Suu Kyi şi preşedintele Win Myint au fost reţinuţi în timpul loviturii de stat din 1 februarie şi au fost acuzaţi de mai multe infracţiuni, despre care susţinătorii lor spun că sunt motivate politic. Legea marţială are ca scop un control militar direct al securităţii prin înlocuirea poliţiei cu membri ai armatei în
suprimare protestelor.
Manifestaţiile de duminică au survenit la o zi după un vibrant apel la rezistenţă împotriva acestei ”dictaturi injuste” lansat de un lider al opoziţiei, Mahn Win Khaing Than, fost preşedinte al parlamentului şi acum vice-preşedinte al unui legislativ care în urma loviturii de stat funcţionează în clandestinitate.
În cursul serii, junta a declarat legea marţială în două districte ale capitalei economice Rangoon, unde poliţiştii şi soldaţii s-au confruntat cu protestatarii înarmaţi cu bâte şi cuţite. Ascunşi în spatele unei baricade, aceştia au fugit după ce forţele de securitate au deschis focul asupra lor.
Manifestanţii, care şi-au confecţionat scuturi din pubele, au reuşit să recupereze răniţi, dar un medic afirmă că nu toţi au putut fi salvaţi şi confirmă cel puţin 15 morţi. Însă un grup de asistenţă pentru prizonierii politici susţine că numărul victimelor este mai mare.
Scene similare de violenţă au fost semnalate pe tot parcursul zilei de duminică şi în alte regiuni ale ţării. Ambasada Chinei a cerut poliţiei locale să garanteze securitatea companiilor chineze din Myanmar şi a personalului acestora, afirmând că unele au fost atacate şi incendiate.
Citeşte şi: Criză în Myanmar. Poliţia foloseşte muniţie de război împotriva protestatarilor